Novoobjavená forma cholesterolu je v kontexte "dobrého" a "zlého" cholesterolu "ultrazlá". Sprevádza ju totiž veľmi vysoké riziko srdcového ochorenia. Teraz sa podarilo zistiť, prečo: je takpovediac lepkavejšia.
V časopise Diabetes to oznámila Naila Rabbaniová z University of Warwick. Ako "ultrazlý" vedci označili tzv. MGmin lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Bežne sa vyskytuje jednak u pacientov, trpiacich cukrovkou typu 2, jednak u starších ľudí. Tento cholesterol sa ľahšie prichytí k stenám tepien. To podporuje vznik tukových povlakov, ktoré potom zúžia tepny a obmedzia prietok krvi. Keď sa napokon povlaky odtrhnú, výsledkom je vznik krvnej zrazeniny, ktorá spôsobí srdcový atak. Tím Naily Rabbaniovej laboratórne preukázal, že Mgmin-LDL vzniká pripojením cukrových skupín k bežnému LDL. Ten sa tým zmenší a zahustí, čím stúpne jeho priľnavosť. Objasnilo to tiež, prečo Metformin, bežne predpisovaný liek pre diabetikov, ktorého účelom je znížiť obsah cukru v krvi, zjavne súbežne znižuje riziko srdcového ochorenia. Jednoducho blokuje premenu normálneho LDL na lepkavejší MGmin-LDL. Poznanie presnej príčiny vysokej lepkavosti Mgmin-LDL povedie k vývoju nových spôsobov liečby zvlášť diabetikov a dôchodcov.
Autor článku: TASR