Teplé letné dni vystriedala zima a s ňou dorazilo i typicky sychravé počasie. Striedavé podnebné podmienky a záťažové zmeny, ktorými je náš organizmus čoraz viac vystavovaný, znamenajú veľkú záťaž pre imunitný systém. Ak sa chcete dozvedieť ako si môžete v nadchádzajúcich chladných mesiacoch efektívne ochrániť zdravie a zároveň podporiť obranyschopnosť, čítajte ďalej.
Poruchy imunitného systému môžu byť rôzne. Najčastejšie sa v zime môžeme stretnúť s výskytom infekčných ochorení dýchacích ciest, ako aj s ťažkými močovými a tráviacimi ťažkosťami. Výnimkou nie sú ani nepríjemné opary, kožné ochorenia či chronická únava, ktorá je často krát spôsobená práve deficitom denného svetla a nedostatkom teplých slnečných lúčov, na ktoré sme boli počas leta zvyknutí.
Najlepším spôsobom ako predísť opakovaným návštevám u lekára je venovať zvýšenú pozornosť prevencii. Ku konzumácii liekov by sme sa mali schyľovať až pri prepuknutom ochorení a po návšteve lekára, nikdy nie v prevencii. Spýtajte sa sami seba - viete sa v dnešnom uponáhľanom svete zastaviť a dopriať si dostatok času na to, aby ste vnímali svoje telo a súčasne počúvali jeho potreby, ktoré neustále signalizuje? Mnohí z nás túto, možno na prvý pohľad nepodstatnú vec, podceňujú. Ja to však volám „regeneračný elixír", ktorým naše telo disponuje a ktoré dokáže spraviť s našim organizmom a imunitou ozajstné divy.
5 základných tipov na posilnenie imunity v zime:
- kvalitný a dostatočný spánok
- eliminácia stresu
- otužovanie (tip: domáce otužovanie krátkym striedavým prúdom horúcej a studenej vody na záver sprchy)
- dostatočný pohyb
- pravidelná a vyvážená strava bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky
Čo by nemalo chýbať vo vašom jedálnom lístku?
- dostatok ovocia a zeleniny (v zime obľúbené citrusy, kiwi, goji, kyslá kapusta, pozor na sušené ovocie – vhodné je nesladené)
- dostatok bielkovín – ryby, vajcia, hydina, strukoviny
- ryby (pokiaľ neznášate ryby, je vhodný rybí olej v tabletách ako doplnok stravy)
- probiotiká a prebiotiká (mliečne výrobky so živými kultúrami, potraviny bohaté na vlákninu – celozrnné výrobky, ovsené vločky...)
- citrón, cesnak, cibuľa, zázvor, med a šípky
- orechy a semiačka (vlašské orechy, mandle, ľanové, tekvicové semienka...)
- za studena lisované rastlinné oleje (olivový, tekvicový, ľanový)
- výťažky z echinacei
Čomu by ste sa mali naopak pri stravovaní vyhnúť?
- nevyprážajte
- nadbytku bieleho cukru a bielej múky
- sladkým nápojom typu coca cola, nadbytku alkoholu
- nemajte jednostrannú stravu
- nejedzte posledné dve hodiny pred spaním
- vyhnite sa veľkým porciám a nepravidelnému stravovaniu
- pri konzumácii sa neponáhľajte a nevykonávajte súčasne iné činnosti
- nejedzte vo vypätých situáciách (za účelom zmiernenia stresu, strachu, neistoty, apod.)
Autor článku: MEDILIFE - Centrum pre prevenciu a liečbu obezity, nutriterapiu, relax a rekondíciu.