Slovenská mládež konzumuje vo zvýšenej miere alkohol, má zlé stravovacie návyky, málo pohybu a takmer nemá informácie o stave svojho chrupu. K tomuto záveru dospel Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky po prieskume v rámci projektu Výživa vo výchove a vzdelávaní.
Prieskum odhalil, že najčastejšie ponúkali deti alkoholom rodičia. Na 1. stupni to bolo 19 percent, na 2. stupni 26 percent a na 3. stupni 45 percent rodičov. Opitosť aspoň raz v živote udávalo na 1. stupni 12 percent žiakov, na 2. stupni 25 percent a na 3. stupni 75 percent. Žiaci na 1. stupni ZŠ dávajú prednosť pivu (51 percent), na 2. stupni konzumujú hlavne pivo a víno (78 percent), na 3. stupni konzumujú najmä destiláty (84 percent). Druh alkoholu súvisí s jeho cenovou dostupnosťou.
Hoci väčšina žiakov 1.-3. stupňa považuje šport za dôležitú súčasť svojho života, vôbec nešportuje 12 percent žiakov 1. stupňa, 11 percent žiakov 2. stupňa a 22 percent žiakov 3. stupňa. Denne až často športuje 68 percent žiakov 1. stupňa, 72 percent žiakov 2. stupňa a 52 percent žiakov 3. stupňa.
Zlé stravovacie návyky sa odrážajú vo vysokej spotrebe údenín a bravčového mäsa, veľkej konzumácii sladkostí, sladených nápojov a výrobkov z bielej múky. Nízky záujem je o ryby, rybie výrobky. Nikdy nekonzumovalo ryby a rybie výrobky 59 percent žiakov na 1. stupni, 63 percent žiakov na 2. stupni a 55 percent žiakov na 3. stupni.
So zlým stravovaním súvisí i veľká kazivosť chrupu. U deväťročných detí ju zapríčiňuje vysoká konzumácia cukru a nezáujem o mlieko a mliečne výrobky.
Na výskume sa zúčastnilo 1500 respondentov vo veku 9-19 rokov, z toho 61 percent dievčat a 39 percent chlapcov. Z celkového počtu 48 percent pochádzalo z mesta, 52 percent z vidieka.
Autor článku: TASR