Zlé stravovanie a k tomu nejaký multivitamín – to nie je cesta ku zdraviu! Ak sa ale rozhodnete nejaký multivitamínový doplnok výživy užívať, môže byť pomocou na prechodné obdobie, keď Vaša strava nemôže z nejakých dôvodov obsahovať všetko potrebné alebo keď existuje dôvod, prečo napriek Vašej snahe o vyváženú stravu, treba niektoré látky doplniť.
Keď ide o výživové doplnky, obyčajne neplatí, že „viac“ je lepšie. Cieľom užívania multivitamínov je doplniť biologickú hodnotu Vašej stravy až vtedy, keď už to prirodzenou cestou nemôže byť lepšie. Ako s mnohými vecami v živote, aj tu platí miernosť. Vo väčšine prípadov úplne postačí nájsť doplnok, ktorý obsahuje väčšinu vitamínov a minerálov na úrovni okolo 100% odporúčanej dennej dávky.
Ak sa teda rozhodujete pre nejaký konkrétny multivitamín, dovolím si dať do vašej pozornosti niekoľko dôležitých informácií, ktoré Vám pomôžu pri výbere toho najlepšieho.
-
Vitamín A (vo forme retinolu) tvorí istú výnimku. Vzhľadom na to, že súčasná odporúčaná denná dávka 3 000 IU (medzinárodných jednotiek) nezohľadňuje najnovšie poznatky, ktoré hovoria, že by to malo byť až 5000 IU. Dlhodobé užívanie vyšších dávok však môže zvýšiť riziko bedrových zlomenín, poškodenia pečene a vrodených porúch novorodencov.
-
Betakarotén je síce prekurzorom (látka, ktorú telo ďalej premieňa) vitamínu A, ale zvyčajne nespôsobuje problémy aj keď denná dávka dosahuje okolo 33 000 IU. Najlepšie však urobíte, ak budete získavať betakarotén zo stravy bohatej na ovocie a zeleninu.
-
Čo sa týka vitamínov B, rozšírené je presvedčenie, že vysoké dávky sa vylúčia močom a nemôžu spôsobiť žiadne poškodenie.
-
Výnimkou je vitamín B6 (pyridoxin), ktorého vysoké dávky (viac ako 100 mg/denne) môžu spôsobiť dočasné poškodenie nervov.
-
Aj vysoké dávky niacínu (viac ako 3000 mg/denne) pri dlhodobom užívaní môžu byť škodlivé pre pečeň.
-
Kompenzácia vitamínu B12 je nevyhnutné opatrenie ak ste vegán – mali by ste prijímať okolo 6 mikrogramov (µg) denne. Druhou skupinou ľudí, ktorí by mali zvýšiť príjem vitamínu B12 až na 25 µg denne sú ľudia s nedostatočnou tvorbou kyseliny v žalúdku a ľudia vo veku nad 50 rokov.
-
Kyselinu listovú by mali užívať ženy v reprodukčnom veku života v dávke 400 µg denne na zníženie rizika vrodených porúch. Kysellinu listovú odporúčam užívať v rovnakej dávke aj tiež ľuďom s vysokými hodnotami homocysteínu v krvi (rizikový faktor srdcových chorôb), zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva a prsníka (výskyt v rodine, obezita a pod.).
-
Nadbytok vitamínu C je vylučovaný telom, ale negatívne stránky jeho účinku sa môžu objaviť vtedy, ak denná dávka prekročí hodnotu 1000 mg denne. Tkanivá ľudského tela dostatočne saturuje okolo 250-500 mg za deň, takže vyššie dávky sú nielen zbytočné, ale môžu byť aj nebezpečné. Vitamín C sa pri dávkach nad 1000 mg/deň stáva v tele silným oxidantom – podporuje tvorbu voľných radikálov. Tento nebezpečných účinok je najvýraznejší
-
počas infekcie
-
pri vysokých hladinách železa v krvi
-
pri súčasnom užívaní veľkých dávok železa
-
u ľudí, ktorí denne konzumujú červené mäso
-
-
Pre nedostatok ultrafialového žiarenia môže byť príjem vitamínu D a jeho koncentrácia v krvi u ľudí v niektorých oblastiach Slovenska a ľudí starších, ktorí žijú v uzatvorenom priestore bez pohybu na čerstvom vzduchu, nedostatočné. Odporúčaná denná dávka je 200 IU pre dospelého do 50 rokov a 400 IU pre ľudí nad 50 rokov. Niektoré nové údaje ukazujú, že by to mohlo byť aj viac.
-
Vitamín E vo forme doplnku sa zvykol odporúčať ľuďom so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení alebo už existujúcim postihnutím srdca a ciev. Viaceré nedávne výskumy však ukazujú, že vitamín E je pri ochoreniach srdca, mozgovej mŕtvici alebo demencii málo účinný, ba dokonca môže zvyšovať riziko úmrtia, ak sú užívané dávky vysoké. Odporúča sa konzumovať maximálne 100 IU vitamínu E vo forme výživového doplnku. V prevencii rakoviny prostaty je účinnejšia forma gama-tokoferol z orechov a olejnatých semien ako alfa-tokoferol z tabletiek.
-
Niektoré výživové doplnky obsahujú menej ako odporúčaných 120 mikrogramov (µg) vitamínu K na deň. Dávky okolo 250–350 µgúdeň sa ukazujú ako súčasť prevencie zlomeniny bedrového kĺbu. Pozor: ak užívate antikoagulačnú liečbu (potlačenie zrážanlivosti krvi) mali by ste konzultovať príjem vitamínu K s lekárom!
-
Keďže kalcium (vápnik) je pomerne objemná súčasť tabletky, multivitamíny s vápnikom môžu byť veľmi veľké a v jednom balení ich môže byť menej. Urobte všetko pre to, aby Vaša strava obsahovala dostatok vápnika v prirodzených potravinách a keď to naozaj nejde, užívajte vápnik v samostatnom doplnku.
-
Železo potrebujú vo zvýšenej miere ženy v reprodukčnom veku (väčšie straty železa počas menštruácie) a tehotné ženy. Muži a ženy v postmenopauze ho potrebujú menej, takže vyýživové doplnky s dávkou 10 mg a menej by mohli byť dostačujúce. Vyššie dávky železa môžu byť príčinou zápchy, podporujú tvorbu voľných radikálov, poškodzujú pečeň, pankreas, kľby, obličky, mozog a urýchľujú starnutie.
-
Pozn: Vápnik a železo by sa nemali užívať súčasne (užite oddelene s prestávkou aspoň 4 hodiny) a tiež by mali byť užívané oddelene od liekov na liečbu ochorení štítnej žľazy.
-
-
Horčík môže pomôcť znížiť riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku a tiež zlepšuje zdravie kostí. Príjem horčíka v tabletkách by nemal dlhodobo prekračovať 100 mg denne. Denné dávky vyššie ako 350 mg môžu byť príčinou hnačky.
-
Zinok a meď sú nevyhnutné pre veľa dôležitých procesov v tele, ale vyhýbajte sa dávkam vyšším ako 15 mg zinku a 2 mg mede denne. Dávky zinku dlhodobo vyššie ako 40 mg denne môžu vyvolať poškodenie imunitného systému.
-
Maximálna bezpečná dávka selénu je 400 µg denne. Väčšina multivitamínových prípravkov obsahuje menej (okolo 50-100 µg), ale skontrolujte si celkový príjem selénu, ak užívate viac vitamínových a minerálových prípravkov.
-
Ak sa u Vás neprejavujú klinické príznaky deficitu, neverte tvrdeniam, že niektorý z týchto prvkov musíte prijímať v tabletkách: biotín, bór, chlór, jód, molybdén, nikel, kyselina pantoténová, fosfor, draslík, kremík, cín, vanád. Podľa súčasných informácií pestrá strava poskytuje týchto látok pre zdravého človeka dostatok.
A čo sa týka rôznych antioxidantov a fytochemikálií (luteín, zeaxantín a pod.), všetky publikované práce poukazujú na to, že tieto látky sú najúčinnejšie v prirodzenej forme obilnín a celozrnných výrbkov, strukovín a výrobkov z nich, zeleniny, ovocia, olejnatých semien a orechov. Je preto dôležitejšie dbať o pestrú a vyváženú stravu ako sa spoliehať na "zázračné“ prípravky.
Viem, v posledných rokoch sa na slovenskom trhu pohybuje veľa rôznych firiem ponúkajúcich „prírodné“ a prírodné preparáty, ktoré sú vyrobené tým „najšetrnejším a jedinečným, patentovaným spôsobom“. Klopú aj na dvere mojej ambulancie a chcú, aby som Vám to predával. Poviem aj Vám to, čo hovorím im: sú to zbytočne vyhodené peniaze. Ak sa nechcete nechať oklamať a stať sa súčasťou veľkého obchodného triku s pyramídovým spôsobom predaja, prečítajte si, ako rozpoznať falošné zázraky.
Zodpovedne Vám prehlasujem: nemôže byť nič zdravšie, kompletnejšie a lacnejšie ako prirodzená strava založená na obilninách, strukovinách, zelenine, ovocí, orechoch a olejnatých semenách...
Ako rozpoznať falošné zázraky?
Predvianočné obdobie je mimoriadne silný koncentrát klamstiev v reklame. Svet je plný „zázrakov“, ktoré sľubujú možné aj nemožné. Dôvera ľudí je už storočia konfrontovaná vynaliezavosťou a drzosťou iných. Ambulancia klinickej výživy Vám chce pomôcť rozpoznať falošné zázraky od skutočne užitočných vecí. Pri rozhodovaní sa o diétach, výživových odporúčaniach a najmä pri kúpe doplnkov výživy buďte opatrní, ak:
- informácia sľubuje rýchly účinok
- informácia sľubuje pomoc na veľa rôznych problémov
- informácia znie príliš senzačne na to, aby bola pravdivá
- ide o informáciu vytrhnutú zo zložitejšieho kontextu
- ide o „zaručené“ informácie bez udania zdroja
- ide o informácie, ktorých cieľom je podpora predaja nejakého konkrétneho produktu
- ide o informácie založené na jednej malej štúdii
- ide o krátke redakčné informácie z denníkov a týždenníkov bez udania zdroja a podpisu autora
- ide o „šokujúce informácie“, ktoré nie sú v súlade s oficiálnymi informáciami
- ide o informácie založené len na údajoch firmy predávajúcej nejaký konkrétny produkt
- ide o informácie o „osobnej skúsenosti“ jedného človeka alebo malej skupiny ľudí
- ide o „čierno-bielu“ informáciu (napr. zoznamy potravinových aditív tzv.“Éčiek“ a pod)
Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.