Civilizácia mení životné prostredie tak rýchlo, že sa mu naše telo nestačí prispôsobiť. Väčšina obyvateľov našej Zeme žije v civilizačnom strese. Ten je dôsledkom nesúladu medzi naším organizmom a spôsobom života.
Preto potrebujeme až niekoľkonásobne viac špecifických živín ako kedysi. V dnešnej strave ich však dostávame v nedostatočnom množstve. Všetci tí, ktorí si to uvedomujeme, robíme dobre, ak sa nespoliehame už len na potraviny, ktoré nám ponúka trh a siahneme aj po iných zdrojoch. V priebehu posledných dvoch storočí došlo k takým rýchlym zmenám v životnom štýle, v zložení stravy i v stravovacích návykoch, že sa tieto zmeny nutne museli dostať s naším „naprogramovaným“ metabolizmom do rozporu..
Navyše široká devastácia životného prostredia spôsobila obrovský nárast záťaže na ľudský organizmus. Tento vplyv – nevídaný za 30 000 rokov ľudskej histórie – len ťažko úplne chápeme a ešte menej si ho pripúšťame. Rozhliadnime sa však okolo seba. Výskyt respiračných, alergických a kožných ochorení u detí stúpa, a rovnako aj citlivosť na virózy a ďalšie choroby. Ešte v prvej polovici minulého storočia sme o detskej onkológii takmer nepočuli. V súčasnosti jej stále pribúda, rovnako ako kardiovaskulárne ochorenia, astma, cukrovka dokonca až nad 9 % ročne, čo charakterizuje epidémiu.
Čo sa vlastne stalo?
Okrem kvality vzduchu a vody, sa výrazne oproti minulosti zmenili aj potraviny. Najväčšie neuspokojené potreby máme v nutričnej hodnote stravy. A aj preto má značná časť populácie sklony k nadváhe. Moderná veda dnes teda usilovne hľadá ideálne potraviny a zdravé nutričné doplnky, ktoré by nás chránili pred chorobami z nedostatku (osteoporóza, anémia, a pod.), a pomohli by znova prebudiť náš imunitný systém, ako účinný štít proti civilizačným chorobám. Zdroj stravy, ktorá zaručí priebežnú a pravidelnú detoxikáciu od jedov, ktorým sa následkom devastácie poľnohospodárstva a vôbec celej prírody nemôžeme ubrániť (napr. počnúc dusičnanmi a kadmiom zo zeleniny až po olovo z vodovodného potrubia). Od začiatku 21. storočia sa však objavila i u nás cesta, ako sa z tejto situácie postupne dostať. Je to päť minút pred dvanástou, keď si domyslíme genetické dopady toho, čo človek doteraz vyprodukoval na záhubu ďalších generácií!
Vykročme cestou „green foods“ - zelených potravín.
Zelené potraviny nie sú z hľadiska histórie ľudstva nič nové. Len sme na ne zabudli. Už pre Aztékov mala napríklad modrozelená riasa Spirulina ako povzbudzujúca potravina takú hodnotu, že im slúžila ako platidlo. Zelené potraviny obsahujú v prirodzenej synergickej, teda niekoľkonásobne účinnejšej forme, všetky dôležité nutričné látky ako vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a enzýmy. Zároveň zabezpečujú vysokú vnútornú očistu, ktorá nám pomôže spriechodniť črevný trakt a cievny systém, účinne hojiť zápalové procesy v tele, o ktorých často ani nevieme. Dodávajú energiu a posilňujú imunitný systém.
Táto „zelená cesta“ nepredstavuje asketickú cestu len pre vyvolených. Vychádza z poznatku, že najväčší vplyv na zdravie má obsah taniera. Pravidelné užívanie zelenej stravy ju výrazne zhodnocuje. Prináša nutričnú hodnotu a dokonca kofaktory, ktoré dokážu vyťažiť aj z obľúbených Fast Foods viac, ako si vieme predstaviť. Dokážu nielen nasýtiť, ale telo aj očistiť, detoxikovať, regenerovať, tlmiť jeho prekyslenie a posilniť obranný systém človeka. Patria k nim cereálne trávy, predovšetkým zelený jačmeň a zelené, a modrozelené riasy. Všetky tieto prírodné potraviny obsahujú vynikajúce zdroje živín, celé spektrum živých enzýmov a zahŕňajú ozdravovacie vlastnosti základných druhov zeleniny. Okrem toho má každá z nich vďaka špecifickým látkam, ktoré v sebe skrývajú, navyše určité jedinečné vlastnosti. Obsahujú tzv. fytonutrienty, ktoré sa nedajú nahradiť žiadnou inou potravinovou skupinou. Sú na začiatku potravinového reťazca a ich zmyslom existencie je stať sa dokonalou potravou.
Už po krátkom čase užívania spúšťajú v tele mnohé liečivé procesy. Napríklad zo zeleného jačmeňa, z prášku z vylisovanej šťavy jačmenných listov sa dá pripraviť zázračný zelený nápoj, jedna kávová lyžička nutrične zodpovedá niekoľkým kusom zeleniny. V minulom storočí vedci objavili celé spektrum potrebných živín v dvoch veľmi užitočných pravekých sladkovodných riasach mikroskopickej veľkosti, a to v spiruline a chlorelle. O ich význame a dôležitosti sa u nás pomerne málo píše, a preto o nich zatiaľ aj málo vieme. Pritom v mnohých krajinách sú dokonca zdrojom pôvodnej potravy ich obyvateľov. Už pred miliónmi rokov tvorili súčasť vodného planktónu a zachovali sa prakticky bez zmien až do dnešných dní. Veľmi dobre sa im darí iba v extrémne čistých a silne alkalických vodách subtropických oblastí. Existovať môžu len v prostredí bez zaťaženia pesticídmi a insekticídmi. Môžeme teda povedať, že sú to riasy nabité slnečným svitom a živinami z čistej vody.
Šesť kľúčových vlastností zelených nápojov:
-
sýtia i čistia organizmus zároveň
-
sú enzymaticky aktívne
-
sú komplexné a prirodzené
-
sú zásadotvorné
-
majú vysoký obsah chlorofylu
-
majú vysokú antioxidačnú aktivitu
Spirulina – komplexná potravina
Spirulina alga je vynikajúca potravina, ktorá obsahuje v sušine 65 až 71 % plnohodnotných bielkovín. Zahŕňa úplné spektrum esenciálnych aminokyselín v optimálnom pomere, čo bežná rastlinná strava neposkytuje. Táto bielkovina je tak dobre vyvážená, že je 5-krát lepšie stráviteľná ako bielkoviny z mäsa či sójových bôbov.
Ďalej sa v nej nachádza taká dokonalá vitamínová a minerálová zmes, akú by človek v laboratórnych podmienkach nedokázal zostaviť. Pritom napríklad beta-karoténu je v spiruline 10-krát viac ako v karotke, v 10 g spiruliny ho nájdeme toľko, ako v 4,5 l mlieka alebo v 14 vajíčkach. Železo v 10 g spiruliny je porovnateľné so 450 g špenátu a navyše sa vstrebáva omnoho lepšie než zo zeleniny či rýb. Vitamínu B12 je v spiruline dvakrát viac, ako napríklad v hovädzej pečeni! Obsahuje tiež vitamín E a celý rad enzýmov, ktoré pomáhajú pri trávení.
Tým sa však výpočet zďaleka nekončí. Spirulina je bohatý prírodný zdroj rastlinných farbív. Okrem zeleného chlorofylu je ďalšou významnou zložkou spiruliny modrý fytocyanín, účinná fytochemikália proti rakovine. Navyše obsahuje viac ako 15 druhov žltých, oranžových a červených karotenoidov. Ďalšou nenahraditeľnou skupinou živín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť, sú polynenasýtené mastné kyseliny. Z nich popredné miesto zaujíma kyselina gama-linolénová – GLA, ktorej Spirulina obsahuje najviac z celej rastlinnej ríše.
Užívaním spiruliny máme istotu, že telu dodáme všetky dôležité základné živiny. Zvlášť vhodná je pre diabetikov, ľudí, ktorí sú vystavení sústavnému stresu, nesprávne sa stravujú, majú tráviace ťažkosti, nadváhu, fyzicky ťažko pracujú a pre športovcov.
Chlorella najprebádanejšia potravina
Jedna z najdlhšie žijúcich a dokonalých organizmov na našej planéte – Chlorella pyrenoidosa – je jednobunková sladkovodná zelená riasa, označovaná tiež za kráľovnú rias. Fenomenálne široké spektrum ozdravovacích a zdravie udržujúcich vlastností chlorelly fascinuje vedcov, profesionálnych zdravotníkov, ako aj laickú verejnosť už od počiatku, čo ich prvýkrát spoznali v 60. rokoch minulého storočia. Pôvodne sa Chlorella uctievala pre jej potenciál poskytnúť bohatý vysokokvalitný zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov.
Pri narušení jej pevnej bunkovej steny je nesmiernym zdrojom koncentrovaných živín. Uveďme si niekoľko názorných príkladov: Koncentrácia bielkovín je vyššia ako v sójových bôboch, obsahom betakaroténu prevyšuje karotku až 10-krát, vo vitamíne B12 – čo je v rastlinnej ríši neobvyklé - jasne vedie nad hovädzím mäsom (teda je veľmi vhodná i pre vegetariánov) a množstvom železa prevyšuje pivné kvasnice a hovädziu pečeň.
Navyše je zásadotvorná, čo samo osebe je pre väčšinu ľudí s prekyslením útrob veľmi užitočná vec. Tento jedinečný organizmus sa po celú dobu svojej existencie prispôsoboval životným podmienkam. Vďaka tomuto vývoju, ktorý trval miliardy rokov, si riasa vytvorila rad obranných látok, ktoré je schopná odovzdať nášmu telu v tej najčistejšej a najprijateľnejšej podobe. Doteraz sú známe štyri jedinečné látky: sporopollein, chlorellin, CGF a rastlinné farbivo chlorofyl.
Chlorella zvyšuje imunitu nastolením zdravej činnosti čreva
Dve zložky normalizujú užitočnú mikroflóru a pomáhajú udržať črevo čisté: Chlorofyl pôsobí ako dezinfekčný prostriedok a prírodné antibiotikum, chlorellin špecificky inhibuje iba rast patogénnych mikroorganizmov. Celulózová bunková stena so sporopolleinom sú jedinečné. Nevratne viažu na seba toxické látky, ktoré prirodzenou cestou odchádzajú z tela von. CGF pôsobí silne probioticky (urýchľuje rast laktobacilov) a súčasne stimuluje opravu poškodeného črevného tkaniva.
Neuveriteľným množstvom chlorofylu víťazí nad žihľavou či brokolicou a z doteraz skúmaných všetkých zelených rias. Obsahuje ho vôbec najviac z rastlín (odtiaľ pochádza aj jej výstižný názov Chlorella), ktorý fantasticky hojí všetky zápaly v tele - už po dvoch mesiacoch napr. významne potlačí paradentózu, ak sa pravidelne žuje. Chlorofyl je však nielen bezpečný dezinfekčný prostriedok pôsobiaci v ľudskom tele. V dostatočnom množstve dokáže okrem paralyzovania a odstránenia škodlivých baktérií, plesní a kvasiniek rovnako podporiť tvorbu červených krviniek a riadnu funkciu srdca.
A ako jediná obsahuje Chlorella tzv. rastový faktor CGF, čo je najviac vitalizujúca látka v prírode (extrakt sa užíva napríklad po operáciách, úrazoch, pri únavovom syndróme, atď.) Zistilo sa, že ak sa Chlorella užíva pravidelne, CGF pomáha pri oprave poškodeného genetického materiálu v ľudských bunkách, čím ochraňuje organizmus pred degeneratívnymi chorobami vrátane rakoviny a spomaľuje proces starnutia.
Je zaujímavé, že vďaka potravinovému výskumu predovšetkým v Japonsku a USA je to najviac prebádaná potravina na svete - viac než napríklad mrkva. V Japonsku chlorellu užíva denne pravidelne v tabletkovej forme viac ako 7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky miliónov v špagetách či v zmrzline a v stovkách iných potravín. Za užívanie chlorelly sa zasadzujú prestížne svetové zdravotnícke a výživové inštitúcie, jej ozdravovacie a detoxikačné účinky potvrdzujú mnohé významné vedecké štúdie. Je vhodná pre každého, kto vie premýšľať dopredu, kto sa chce preventívne chrániť pred striehnucimi chorobami.
Autor článku: Katarína Horáková