Alergici by si mali dávať pozor na peľ najagresívnejšieho alergénu jarného obdobia – brezy, peľová sezóna na peľ jelše a liesky sa zas definitívne končí. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. "Všetky brezovité dreviny môžu totiž vyvolávať aj skríženú reakciu po konzumácii ovocia, zeleniny, ryže, orechov a orieškov, rôznych semien a korenia," konštatovala. V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ topoľov, vŕb, brestu, tisu, jaseňa, javora a hrabu. Postupne bude pribúdať peľ ďalších druhov drevín. "Z alergologického hľadiska sú aktuálne najvýznamnejšie spóry húb Cladospórium a Alternária. Koncentrácie spór húb sa budú zvyšovať v korelácii so zvyšovaním teploty a vzdušnej vlhkosti," uviedla vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ Janka Laffersová.
Teplé počasie v uplynulom týždni prinieslo podľa nej opätovne vysoký nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Išlo predovšetkým o peľ slabého alergénu topoľa, tisu, jaseňa a silne alergizujúcej brezy. Peľ brezy zatiaľ v rámci hlásení slovenských monitorovacích staníc dosiahol prvé tohoročné maximálne hladiny dennej koncentrácie 30. marca. "V Banskej Bystrici sme namerali výrazne nižšie hodnoty, keďže v severnejších oblastiach breza len začala kvitnúť," vysvetlila Laffersová. Posledné štúdie podľa Tolnayovej ukázali, že klimatické zmeny ovplyvňujú množstvo peľu v ovzduší, ich alergénnosť, mieru rozšírenia a peľovú sezónu. Vďaka kratším zimám nastupuje kvitnutie bylín, tráv a drevín oveľa skôr ako v minulosti a ich sezóna sa každým rokom predlžuje.
Autor článku: TASR