Máte radi koláče a lákajú vás nové chuťové zážitky? Vyskúšajte Zelené koláčiky. Vďaka zeleninovým prísadám zostanú koláče dlho šťavnaté a zároveň budú mať nižší obsah sacharidov. Dôkazom sú obľúbené klasické koláče, ako mrkvová torta alebo tekvicový koláč. Vhodnou zložkou sladkých koláčov sú však aj iné druhy zeleniny, ktoré vás prekvapia netušenými chuťami.
Vyskúšajte recepty z knižky Zelené koláčiky ako cviklový koláč so zázvorom, cuketový koláč so sušenými brusnicami, ananásovo-mrkvový koláč s kokosom, špenátovo-pistáciovú tortu s pomarančovou šľahačkou alebo orechovo-paštrnákové mafiny s krokantovou šľahačkou a nechajte sa nadchnúť našimi novými kreáciami.
Hrachovo-pistáciová torta s jogurtovým krémom
Príprava: cca 50 minút (plus čas potrebný na pečenie, chladenie, nanesenie želatíny a vychladnutie). Na 1 kus cca 498 kcal/2092 kJ
SUROVINY
Na cesto
350 g mrazeného hrachu
5 lístkov mäty
3 chemicky neošetrené limetky
5 vajec
soľ
200 g cukru
1 bal. vanilkového cukru
175 g masla
175 g múky
2 KL prášku do pečiva s vínnym kameňom
Na krém
8 plátkov bielej želatíny
1 neošetrenú limetku
500 g gréckeho jogurtu
75 g cukru
200 ml šľahačkovej smotany
5 PL dulového džemu
Okrem toho maslo a múka na formu a 150 g nasekaných pistácií na ozdobenie.
POSTUP:
Rúru predhrejte na 180 °C. Formu vymažte maslom a poprášte múkou. Nechajte rozmraziť hrach a asi 10 minút ho povarte v troche vody. Potom ho sceďte, prudko schlaďte v studenej vode a nechajte odkvapkať. Mätu umyte a osušte. Limetky umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha a nadrobno nastrúhajte kôru dvoch plodov. Všetky plody odšťavte. Šťavu z limetiek, hrach a lístky mäty spolu rozmixujte. Primiešajte nastrúhanú kôru.
Oddeľte bielky od žĺtkov. Do bielkov dajte štipku soli a jemne ich vyšľahajte. Pridajte polovicu cukru a vyšľahajte dotuha. Do žĺtkov pridajte zvyšný cukor a vanilkový cukor a vyšľahajte na hustý krém. Rozpusťte maslo, nechajte trochu vychladnúť a za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte do krému zo žĺtkov. Zmiešajte múku s práškom do pečiva a preosejte do zmesi. Pridajte hrachové pyré a dohladka vymiešajte. Bielkový sneh na dva razy jemne zapracujte do zmesi.
Cesto vlejte do formy, dohladka zarovnajte a pečte v strednej časti rúry asi 50 minút. Upečený korpus vyberte z rúry aj z formy. Vychladnutý korpus vodorovne rozpoľte.
Želatínu nechajte zmäknúť v studenej vode. Limetku umyte pod horúcou vodou, utrite dosucha, ostrúhajte kôru a odšťavte. Zmiešajte s jogurtom a cukrom. Za stáleho miešania ohrievajte želatínu s potrebným množstvom vody, až sa úplne rozpustí. Odstavte zo sporáka a primiešajte 3 PL zmesi s jogurtom. Zmiešajte so zvyšnou jogurtovou zmesou a dajte zachladiť. Smotanu vyšľahajte dotuha a keď sa krém začne želírovať, zapracujte ju doň.
Spodnú časť korpusu položte na podnos a obtiahnite ju fóliou, aby krém nestekal. Ohrievajte džem, až kým bude tekutý, naneste ho na spodnú časť korpusu, naň naneste tretinu krému a prikryte druhou časťou korpusu. Zvyšok krému rozotrite dohladka po torte a posypte nasekanými pistáciami. Pred podávaním nechajte tortu hodinu chladiť v chladničke.
Viac podobných šťavnatých receptov nájdete v knihe Zelené koláčiky.
Zdroj: IKAR