Nie je cukor ako cukor. Najlepšie to potvrdzuje životná skúsenosť Španielov, ktorí pri pití kávy nezabudnú pripomenúť: „keď sladiť, tak len s cukrom z trstiny“. Káva je tak nielen sladšia, dokonca aromatickejšia, slovom lepšie chutí. A majú pravdu. Lenže to nie je ešte všetko: cukor z trstiny je dokonca zdravší , obsahuje množstvo látok (železo, vápnik) , ktoré ovplyvňujú kvalitu života.. Navyše je aj ľahšie stráviteľný. Dosť dôvodov na to, aby sme uprednostnili hnedý cukor pred bielym.
Čo tiež ešte hovorí v prospech hnedého, teda trstinového cukru je fakt, že pri jeho spracovaní sa zachovávajú cenné prírodné zložky, keďže surovina neprechádza viacnásobnou rafináciou. Má tiež vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy, čo ho uprednostňuje pred cukrom z repy. Napriek týmto vlastnostiam, upadol hnedý trstinový cukor do zabudnutia. Aj keď ide o historicky najstaršie sladidlo, ktorého pôvod treba hľadať v Novej Guiney, u nás sme jeho chuť veľmi dlho postrádali. Darmo by sme ho v predajniach hľadali. Jednoducho sa k nám nedovážal. Preto sa u nás uprednostňoval len cukor z repky a ak sa hnedý cukor z trstiny aj objavil, väčšinou bol len akousi atrakciou, raritou na stole.
Prišiel však rok 2007, ktorý bol rozhodujúcim rokom pre cukrovar v Seredi . Vtedy sa totiž začalo s distribúciou prvých zlatožltých kryštálov cukru na náš trh. Od tej doby záujem o hnedý trstinový cukor neustále stúpa. Nasvedčuje tomu aj fakt, že na pultoch predajní sa stalo toto sladidlo rovnocenným partnerom v ponuke, a to dokonca v mnohých podobách.
Gazdinky si k nemu našli tiež veľmi rýchlo cestu, predovšetkým pre jeho pozitívne vlastnosti, takže čoraz častejšie siahajú, najmä po hnedom trstinovom cukre kryštálovom v 500 gramovom balení. Zrejme aj preto, že má oveľa širšie použitie v kuchyni.
Pre kávičkárov je zasa vhodný hnedý trstinový cukor kockový, ktorý sa ponúka v 500 gramovom balení a v 4,5 gramových tyčinkách v 225 gramovej dóze. Spotreba hnedého trstinového cukru má u nás vzostupný trend, čo z historického hľadiska znamená, že je to návrat k najstaršiemu sladidlu. Možno aj preto, že má krásnu farbu, skvelú chuť a exotický pôvod.
Viac info o produktoch nájdete na: www.agrana.sk a www.cukrovary.sk
Ďalšie informácie pre novinárov:
B.H.PUBLIC RELATIONS & PROMOTION s.r.o.
Mgr. Beata Havranová, beata@bhpromotion.sk, tel.: 0905 648 207
Marta Hajdu, marta@bhpromotion.sk, tel.: 0910 199 890
Fax: + 421 2 544 340 12
Autor článku: PR článok