Od štvrtka večera do nedele boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice hospitalizovaní celkovo 17 pacienti s črevnými problémami. Z toho 7 boli študenti gymnázia a 1 učiteľka, ktorí zvracali a mali hnačky a vysoké teploty. Tí s ľahším priebehom boli v priebehu dnešného dňa prepustení, niekoľko z nich ešte ostáva hospitalizovaných. Priebeh ich ochorenia nasvedčuje vírusovému zápalu žalúdka a čriev, pôvodca však zatiaľ nepol potvrdený. Výsledky kultivačných vyšetrení na baktérie boli negatívne, preto lekári predpokladajú, že sa jedná o tzv. rotavírusovú infekciu. Okrem tejto skupiny pacientov sme prijali počas víkendu na Klinike infekológie a cestovnej medicíny 9 ďalších pacientov (vo veku 24-72 rokov) s tráviacimi ťažkosťami, ktoré nesúvisia s uvedenou epidémiou. Dvaja z nich mali hnačky s prímesou krvi, takže nemožno vylúčiť ako pôvodcu EHEC /enterohemoragické E.coli/.
V tejto súvislosti radia infektológovia dbať na hygienické opatrenia pri príprave a konzumácii jedál. "Predovšetkým dôsledne umývať suroviny a dostatočne tepelne spracovať mäsové výrobky a vajcia. Pozor aj na majonézy a zmrzliny, ktorých súčasťou sú vajíčka a tiež na vodu, ktorú pijeme. Musí byť z overeného zdroja - pite z neoverených prírodných prameňov môže byť rizikové. Namieste je taktiež dodržiavať osobnú hygienu, hlavne pravidelné umývanie rúk, predovšetkým pred jedlom. Tiež si je treba uvedomiť, že sa môže človek nakaziť pri každom kontakte rúk alebo predmetov s perami, napríklad pri fajčení cigariet," hovorí zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny MUDr. Ladislav Virág, ktorý aj varuje pred konzumáciou jedál z pouličného predaja.
Autor článku: RNDr. Jaroslava Oravcová