Konzumácia väčšieho množstva údenín, ako sú klobásy, slanina, údená šunka či salámy, zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, zistili švédski vedci.
Na základe rozsiahleho výskumu dospeli k záveru, že ak sa konzumácia údenín zvýši o 30 gramov denne, riziko vzniku rakoviny žalúdka stúpne až o 15 až 38 percent.
Rakovina žalúdka je štvrtým najbežnejším typom rakoviny a predstavuje takmer každé desiate úmrtie na zhubné ochorenie, hovoria vedci z Karolinska Institute.
Jedinečný výskum trval 40 rokov a pokrýval 15 štúdií, v rámci ktorých vedci skúmali 4704 jedincov v rokoch 1966 až 2006. Výsledky sú podľa nich jednoznačné a jasne ukazujú, že existuje súvislosť medzi zvýšenou konzumáciou údenín a rakovinou žalúdka.
Údeniny sú okrem zaúdenia často solené alebo sú do nich pridávané dusičnany, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Práve tieto faktory môžu priamo súvisieť so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka.
Autor článku: TASR