Francúzsky minister zdravotníctva Xavier Bertrand predstavil v nemocnici Hôtel-Dieu v Paríži päťročný plán zameraný na boj proti zvýšenej hmotnosti a obezite a za zlepšenie stravovania obyvateľov krajiny.
Ako dnes informuje denník Le Figaro v internetovej verzii, minister Bertrand prezentoval hlavné smery Národného zdravotníckeho nutričného programu na roky 2006-2010. Pôjde nielen o to, aby sa zdôraznila zodpovednosť jednotlivca za svoj zdravotný stav kampaňami zdôrazňujúcimi fyzické cvičenia a výber kvalitných potravín, ale aby sa tiež vyvinul tlak na poľnohospodársko-potravinársky priemysel a spoločné aj reštauračné stravovanie. Tieto zariadenia majú zlepšiť nutričnú hodnotu svojich výrobkov. Ambiciózny program sa má zaviesť do života postupne v priebehu nasledujúcich piatich rokov.
Účinnosť programu a jeho konkrétne výsledky bude možné zistiť o niekoľko rokov podľa toho, či sa počet obéznych ľudí zvýši, alebo zníži. V programe sú do podrobností vypracované pracovné štruktúry a pilotný výbor. Jeho členovia majú do praxe zaviesť sériu cielených opatrení (na zníženie počtu obéznych ľudí, nárast občanov pravidelne cvičiacich a venujúcich sa rekreačnému športovaniu, zvýšenie spotreby ovocia a zeleniny, znižovanie konzumácie pokrmov s vysokým obsahom tuku a podobne) a zabezpečiť prostriedky na ich realizáciu. Na to všetko sa okrem rozsiahlych informačných kampaní majú zaviesť aj nové opatrenia, do ktorých sú zahrnuté i podniky spoločného stravovania, reštaurácie a najmä potravinársky priemysel.
V programe sa ráta aj s plnením záväzkov ekonomickými aktérmi v tzv. nutričných chartách. Priemyselní výrobcovia budú musieť podľa nich "zlepšiť kvalitu už existujúcich potravín a nové výrobky budú musieť smerovať k úrovni vysokých nutričných hodnôt, najmä pokiaľ ide o obsah soli, cukru a tukov". Angažovať sa tiež budú musieť v oblasti veľkosti porcií jedál, prezentácií pokrmov, ale aj v reklame a formách ponúkaní výrobkov deťom.
Na jar 2007 rezort zdravotníctva prekonzultuje opatrenia zahrnuté do chárt s predstaviteľmi potravinárskeho priemyslu. Rysuje sa riadna kultúrna revolúcia, ktorá môže v nasledujúcom čase vyvolať vlnu reakcií, dodal Le Figaro.
Autor článku: TASR