Hoci mnohé slovenské domácnosti uprednostňujú slnečnicové oleje, na tepelnú úpravu sú vhodnejšie repkové. Slnečnicový olej sa totiž rýchlo prepaľuje, čím sa znehodnocuje. Tvrdí to vedúca lekárka poradne zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave Alžbeta Béderová.
Dodáva, že v súčasnosti je príznačný aj návrat k bravčovej masti. Tá je podľa nej pri dlhom vyprážaní vhodnejšia ako spomínaný slnečnicový olej. "V bravčovej masti je 47 percent kyseliny olejovej, tá stabilita je tam zaručená. Určite radšej budem vyprážať v bravčovej masti ako v slnečnicovom oleji," zdôraznila odborníčka.
Z olejov sa najvyššie hodnotí olivový olej, ktorý má najviac kyseliny olejovej. V obsahu tejto kyseliny sa mu však najviac približuje repkový olej. "Ale v slnečnicovom oleji dominuje kyselina linolová. Určite odporúčam preferovať repkové oleje," zdôraznila lekárka.
Na vyprážanie je tak podľa Béderovej najvhodnejší olivový rafinovaný alebo repkový olej, olej vyrobený zo špeciálne vyšľachtenej slnečnice, ktorý znesie vyšší bod prepaľovania, alebo bravčová masť.
Autor článku: TASR