Tri roky po tom, ako New York zakázal fajčenie v reštauráciách, zvažujú zdravotné úrady v meste zákaz podľa nich takmer rovnako škodlivých tzv. trans-mastných kyselín (TMK).
Podľa návrhu predstaveného v utorok by kuchári vo všetkých 24.600 stravovacích zariadeniach nesmeli používať prísady, ktoré obsahujú takéto tuky, zvyčajne na obale označené ako čiastočne hydrogenizovaný olej.
TMK okrem prirodzeného výskytu v niektorých potravinách vznikajú pri úprave tukov hydrogenizáciou alebo zohriatím na vysokú teplotu. Možno ich potom nájsť v niektorých mastiach, margarínoch či olejoch a produktoch, pri ktorých výrobe sa používajú.
Lekári sa zhodujú, že TMK sú nezdravé v takmer akomkoľvek množstve, Združenie reštaurácií štátu New York však vyjadrilo prekvapenie nad úvahami o zákaze povolených prísad, ktoré používajú milióny domácností v USA.
Podľa združenia by návrh mohol vyvolať zmätok: kuchári by museli vyhodiť staré recepty a skúmať každú prísadu na sklade. Návrh by tiež mohli byť obrovským problémom pre veľké reťazce rýchleho občerstvenia, zmenám by sa nevyhli napríklad hranolčeky McDonald's, Kentucky Fried Chicken či niektoré druhy šišiek Dunkin' Donuts.
Newyorský zdravotnícky komisár Thomas Frieden priznal možno problémy pre reštaurácie, trans-mastné kyseliny však podľa neho možno ľahko nahradiť inými, oveľa zdravšími olejmi s rovnakou alebo lepšou chuťou.
Návrh, ktorý by sa netýkal obchodov s potravinami a prirodzene sa vyskytujúcich TMK v niektorých mäsových a mliečnych produktoch, zdravotný úrad podľa Friedena môže schváliť najskôr v decembri.
O podobnom zákaze TMK v reštauráciách uvažuje aj Chicago, kde sa stal terčom kritiky ako nenáležité opatrenie zo strany úradov.
Autor článku: TASR