Diabetická diéta je všeobecne medzi laikmi považovaná za komplikovanú, obmedzujúcu a vytrhávajúcu diabetika v stravovaní z kruhu jeho rodiny, priateľov a spoločnosti.
Diabetická diéta sa výrazne nelíši od zásad správnej výživy. Je to pestrá, plnohodnotná strava s veľkým spektrom potravín. Diabetik má výhodu, že môže jednoduchým spôsobom – výberom vhodného jedla – ovplyvňovať svoje ochorenie a prispieť výraznou mierou k dobrej kompenzácii diabetu a predchádzať obávaným zdravotným komplikáciám.
Zistili mi cukrovku. Ako sa mám správne stravovať?
Diétne odporúčania sú pre diabetikov veľmi podobné so zásadami racionálneho stravovania. Preto rovnakú stravu môže s diabetikom konzumovať celá jeho rodina, bez nutnosti prípravy osobitných jedál. Zmena stravovania k racionálnemu nebýva ale samostatne dostatočne účinná. Treba zmeniť aj životný štýl a trávenie voľného času. Zvýšenie fyzickej aktivity je veľmi žiaduce.
Čím sa bude môj jedálny lístok odlišovať od doterajšieho?
Cukrovka nebolí. Žiť sa s ňou dá bez väčších ťažkostí dosť dlho. Skracuje však život a spôsobuje závažné až smrteľné komplikácie (amputácie končatín, zlyhanie obličiek, oslepnutie, srdcový alebo mozgový infarkt). Vhodnou stravou sa dá ovplyvniť vývoj cukrovky na 50-75 percent. Diabetik si môže vybrať či bude žiť síce kratšie, ale možno pohodlnejšie bez sledovania stravy alebo vhodným výberom potravín si predĺži život a zabráni vzniku komplikácií. Väčšina ľudí má svoje stravovacie zvyklosti a rituály, ktoré sú hlboko zakorenené už v mladosti a len veľmi ťažko sa menia. Ak tieto návyky nie sú správne, každú zmenu diabetik pocíti ako obmedzenie.
Na čo si mám dávať pozor?
Strava má byť pestrá a nie monotónna. Aj nediabetik sa môže stravovať ako diabetik. Základ stravy, až jej dve tretiny, majú tvoriť výrobky s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny. Ide o rastlinné potraviny (celozrnné obiloviny, strukoviny, zemiaky, ryža) spolu so zeleninou a ovocím. Denne odporúčame skonzumovať asi 700 gramov zeleniny a ovocia – predstavuje to asi 3-4 porcie zeleniny vrátane zemiakov a 2-3 porcie ovocia. Asi 17-20 percent stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky. Najvhodnejšie je biele mäso (hydina, ryby) a chudé druhy červeného mäsa.
Je žiaduce zvýšiť hlavne príjem rýb, ktorých konzumácia na Slovensku je asi o tretinu nižšia ako sa odporúča. Všetky mliečne výrobky majú byť nízkotučné. V súčasnosti je už na každom mliečnom výrobku uvedený obsah tuku a tiež označenie či patrí medzi nízkotučný, stredne alebo vysokotučný. Z rastlinných bielkovín je žiaduce asi o štvrtinu zvýšiť príjem strukovín. Príjem tukov je potrebné znížiť hlavne u obéznych diabetikov. Tuky nie sú iba v klasických potravinách ako je maslo, rastlinné maslá, oleje. Sú aj skryté v mliečnych a mäsových výrobkoch. Z tukov je potrebné sledovať aj príjem cholesterolu. Nachádza sa v živočíšnych výrobkoch a najviac ho obsahujú vajíčka. Preto je vhodné ich konzumáciu obmedziť iba na 2-3 týždenne.
Sú jedlá, ktoré majú diabetici vyslovene zakázané?
V súčasnosti vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov neexistujú. V porovnaní s minulosťou sa dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, ale treba ich započítať do celkového množstva energie a sacharidov. Opatrnosť treba pri jedlách, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru – hlavne múčne jedlá, pečivo, cestoviny a ovocie. Pri nich je dôležité neprekročiť odporučené množstvo na jednu porciu.
Čo sa mi môže stať ak poruším pravidlá správneho stravovania? Môžem nesprávnu výživu nejako kompenzovať?
Jednorazové porušenie diéty nijako podstatne neovplyvní stav diabetika. Je dôležité, aby sa to stávalo iba občas. Vybočením z diéty nie je nič stratené a nemôže byť dôvodom trvalého zlyhania. Čo najskôr sa ale treba vrátiť k vhodnému výberu potravín a nezlyhať. Výnimkou je diabetik liečený inzulínom. Zmene stravy má prispôsobiť aj dávku inzulínu. Pritom je potrebné sledovať hladinu glykémie pri sebakontrole glukomerom.
Mám používať iba diabetické potraviny?
Špeciálne dia výrobky nie sú v potrave nevyhnutné. Niektorý diabetici majú dojem, že ich môžu konzumovať v neobmedzenom množstve. Nie je tomu tak. Ich energia sa musí započítať do diétneho príjmu. Síce obsahujú pomerne málo sacharidov, ale o to viac tukov. Takzvané dia výrobky mávajú preto obyčajne vyššiu energetickú hodnotu ako nediabetické výrobky. Časť diabetológov ich neodporúča.
Počuli sme, že potraviny sa delia na skupiny. Aké a prečo?
Ide o tzv. výmenný systém. Po stanovení diétneho plánu systém umožňuje diabetikovi jedálny lístok často a jednoducho obmieňať a pritom dodržiavať stály príjem energie a sacharidov. Všetky potraviny sú rozdelené do piatich základných skupín:
- chlieb a pečivo, múka, príkrmy – zemiaky, ryža, kukurica, ovsené vločky
- mlieko a mliečne výrobky
- mäso a údeniny
- cukrárenské výrobky
- zelenina a ovocie
Diabetik nemusí počítať v kalóriách alebo jouloch, stačí iba vedieť koľko jednotiek z ktorej skupiny má zjesť. Pritom jedna jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov. Na nemeckých a rakúskych výrobkoch sa môžeme stretnúť aj s chlebovou jednotkou (BE – z nemeckého Broteinheit). Ide podobný systém, ale jedna BE obsahuje 12 gramov sacharidov.
Sú umelé sladidlá plnohodnotnou náhradou cukru?
Umelé sladidlá nemajú žiadnu biologickú hodnotu. Ich úlohou je iba nahrádzať chuť bežného cukru (sacharózy). Rozdeľujú sa na neenergetické (aspartam, acesulfam K, sacharin) a energetické (fruktóza a sorbit). Líšia sa navzájom chuťou aj sladivosťou. Okrem tehotných diabetičiek ich môžu užívať všetci v obmedzenom množstve. Hlavne u energetických je potrebné započítať ich hodnotu do celkového denného príjmu energie.
Čo v prípade, ak idem do reštaurácie? Čo môžem jesť?
V reštaurácii, na dovolenke alebo aj na návšteve v prípade možnosti výberu je vhodné zvoliť si jedlo zodpovedajúce racionálnej strave. Každý diabetik, aj ten najzodpovednejší, už niekedy diétu porušil. Následné výčitky niekedy vedú k trvalému zlyhaniu. Toho sa treba vyvarovať a čo najskôr sa vrátiť k vhodnému výberu jedál.
Akou mierou ovplyvňuje diéta moje výsledky?
Správna diéta spolu s pohybovou aktivitou ovplyvňuje ochorenie na 75- 80 percent. Takže diabetik má v rukách svoje zdravie a podstatnou mierou môže ovplyvniť priebeh svojho ochorenia.
Autor článku: MUDr. Adriana Ilavská, časopis Bedeker zdravia