Štartuje letná dovolenková sezóna a ľudia trpiaci intoleranciou laktózy vedia, že ich bude čakať pravidelná torutúra s dovolenkovým stravovaním a zahraničnými miestnymi špecialitami. Ideálne je, ak si vopred naštudujete miestne kulinárske maškrty a ich zloženie, aby ste sa vyhli tráviacim ťažkostiam, ktoré môžu dovolenku riadne znepríjemniť. Na čo si treba dať pozor v najobľúbenejších destináciách Slovákov?
“Obľúbené Chorvátsko je známe chutnými tvarohovými závinmi a ovčím syrom, v Grécku určite narazíte na tsatsiky (uhorkovo jogurtový šalát), v Turecku sa na osvieženie pije biely jogurt zriedený s vodou, Francúzsko i Taliansko sú známe vynikajúcimi plesnivými a zrejúcimi syrmi, v Bulharsku je neodolateľný šopský šalát s tradičným kaškavalom a na každej letnej dovolenke sa vždy necháme zlákať zmrzlinou. Chutných pokušení, ktoré obsahujú laktózu je veľa a preto je najlepšie, ak si vopred naštudujete miestne špeciality a ich zloženie,“ odporúča Rastislav Stolárik, zakladateľ Združenia pre osvetu intolerancie laktózy, pre bezproblémový priebeh letnej dovolenky.
„Ak máte deti trpiace intoleranciou laktózy je to ešte horšie, pretože im musíte odopierať na dovolenke častokrát sladké pochúťky – palacinky, zmrzlinu, zákusky, ktoré ostatní môžu bez problémov zjesť. Dá sa to riešiť napríklad podávaním enzýmu laktáza, ktorý dokáže laktózu v tele štiepiť, a tak im jedlá, ktoré obsahujú mlieko nespôsobia bolesti bruška a kŕče,“ dodáva Stolárik.
Autor článku: Združenie pre osvetu intolerancie laktózy