Možno ste vedeli, že chronický prebytok kyseliny rozožiera telesné tkanivo. Ak sa to zavčasu nespozoruje, tento proces postupne preruší všetky bunkové aktivity a funkcie – od tlkotu srdca, až po neurónové spaľovanie v mozgu. V konečnom dôsledku spôsobuje prekyslenie organizmu všetky ťažkosti a choroby.
Kniha Zázračné pH ponúka revolučný program zameraný na acidobázickú rovnováhu krvi, ktorú dosiahnete optimalizáciou príjmu zásad a kyselín vo vašej potrave. Priekopnícky stravovací program s dokázanou účinnosťou prace s metabolizmom, obnoví a upevní zdravie.
Shelley a Robert Youngovci vo svojich knihách Zázračné pH a Zázračné pH pre diabetikov jednoznačne radia: vyvážte svoju stravu a upevníte si zdravie. Rozlúčte sa s nedostatkom energie, poruchami trávenia, kilami navyše, pobolievaním a chorobami. Rovnováha kyselín a zásad v tele je jedinečný stravovací program, za ktorý vám vaše telo poďakuje.
Zázračné pH pre diabetikov ponúka revolučný spôsob stravovania, vďaka ktorému za 12 týždňov získate opäť zdravie a duševnú rovnováhu. Ide o celkom prirodzený postup, založený na nevyhnutnom alkalickom vnútornom prostredí organizmu, čo pomáha spomaliť, zastaviť, alebo dokonca zvrátiť chorobu a poškodenie, ktoré často spôsobuje. Je to bez vysokých dávok liekov, ktoré väčšina diabetikov užíva.
Iba na Zzz.sk si môžete prečítať úryvky z knihy Zázračné pH pre diabetikov:
Oficiálna medicína neponúka diabetikom takmer nijakú pomoc okrem celoživotného užívania liekov s potenciálne škodlivými vedľajšími účinkami. V mnohých prípadoch máte možnosť slobodne sa rozhodnúť a zvoliť si menšie z dvoch ziel. Avšak hneď ako prijmete diabetes ako následok stavu prostredia obklopujúceho bunky a nie ako chorobu samotných buniek, otvoria sa vám nové dvere, za ktorými nájdete jednoduchý, prirodzený prístup popísaný v tejto knihe. Pomôže vám spomaliť, zastaviť alebo dokonca zvrátiť postup diabetu a spolu s tým aj všetky škody, ktoré môže napáchať.
Zásadná otázka teda znie: Ako bunkám poskytnúť správne prostredie? Aké zmeny životného štýlu sú optimálne pre udržanie rovnováhy pH v organizme a odstránenie chorôb vrátane cukrovky? U ľudí, ktorí sa naučili vyberať si tú najlepšiu stravu, hýbať sa a užívať doplnky stravy, som videl úžasné výsledky.
Príbeh Denisy
Mám nadváhu, diabetes 2. typu a viac ako dvadsať rokov mám vysoký krvný tlak. Vlastne – mala som, až kým som nezačala užívať zelený nápoj s kvapkami pH a jesť viac alkalizujúcich potravín (hoci doposiaľ som nebola schopná prejsť na úplne alkalizujúcu stravu). Zhruba o dva mesiace mi poklesol cukor v krvi z hodnôt 8,5 –12,6 na hodnoty pohybujúce sa medzi 4,6 – 6,6. Krvný tlak mám normálny a schudla som viac ako 25 kilogramov! Na vlastnej koži som pocítila, prečo tomu hovoria zázračné pH!
Začal som skúmať, čo sa deje v krvi mojich klientov, keď si upravia stravu, a zistil som, že sa navrátili k vyrovnanému pH. Hneď ako sa pomocou programu uvedeného v tejto knihe napravila acidita (kyslosť) v ich organizme, zaznamenal som významné zmeny aj v ďalších ukazovateľoch zdravotného stavu. Koncentrácia cukru v krvi, krvný tlak, množstvo cholesterolu a v neposlednom rade telesná hmotnosť klesli na normálne hodnoty. Kvarteto cukrovka, vysoký krvný tlak, hypercholesterolémia (zvýšená hladina cholesterolu v krvi) a obezita sa vyskytujú spolu tak často, že oficiálna medicína začala výskyt týchto štyroch chorôb nazývať metabolickým syndrómom X. U pacientov dodržiavajúcich môj program všetky tieto choroby po alkalizácii krvi zmizli a bunky sa stabilizovali a opäť nadobudli zdravú formu.
Spočiatku bolo ťažké uveriť, že jednoduchá zmena stravovania a spôsobu života môže mať taký dramatický vplyv na stav telesných tekutín, čo sa následne výrazne odrazí na zdravotnom stave buniek. Ale keď som to pozoroval opakovane, bol som o význame svojich pozorovaní úplne presvedčený. U pacientov, ktorí prešli na dôraznú diétu zázračného pH, ktorá zahŕňa zelenú stravu, zelený nápoj, mierny príjem zdravých tukov a malé množstvo bielkovín, som pozoroval zvrat v priebehu diabetu nielen 2., ale aj 1. typu. Bol to skutočný zázrak pH.
Napriek tomu som však v očiach lekárskych autorít mal v rukách iba „ojedinelé dôkazy“. Podľa svojho najhlbšieho presvedčenia som vedel, že musím urobiť čokoľvek, aby som iným pomohol spoznať, čo som sám poznal. Nemohol som nechať súčasnú liečbu diabetu – ktorá mimochodom neponúkala žiadnu nádej na uzdravenie – nespochybniteľnú. Záviselo od toho príliš mnoho životov. Poznal som lepšiu cestu.
Nie ste obézni, ale prekyslení
Pochopme najskôr skutočnosť a až potom môžeme pátrať po príčine. ARISTOTELES
Obyvatelia Spojených štátov amerických neboli nikdy tučnejší ako sú teraz. Nové štatistiky odhaľujú zarážajúcu skutočnosť: 64 percent dospelých – 120 miliónov ľudí – má nadváhu. Je to doteraz najvyššie zaznamenané číslo, ktoré od roku 1991 vzrástlo o viac ako 60 percent. Tridsaťjeden percent osôb nad 20 rokov je tučných (ich telesná hmotnosť je minimálne o 15 kilogramov vyššia ako normálna hmotnosť vypočítaná vo vzťahu k telesnej výške, resp. vážia o viac ako 20 percent viac ako je normálna telesná hmotnosť); zo zostávajúcich má každý tretí obyvateľ USA „iba“ nadváhu (5 až 15 kilogramov nad normálnou telesnou hmotnosťou). Päť percent dospelých je extrémne tučných, váži minimálne o 25 kilogramov viac, ako je normálna telesná hmotnosť. Pred 10 rokmi to boli tri percentá. Výskumníci v jednej z najväčších štúdií skúmajúcich tieto štatistiky sú však skalopevne presvedčení, že tieto čísla skutočnosť podhodnocujú.
Žijeme v dobe epidémie obezity.
Viac je obéznych žien ako mužov (33 percent oproti 28 percentám). Ženy čiernej pleti sú skupinou, ktorá sa spája s najvyššími číslami: 50 percent čiernych žien je tučných (15 percent mimoriadne tučných), z Mexičaniek žijúcich v USA je to 40 percent a bielych žien 30 percent. (Vo výskyte obezity u mužov nie sú medzi rasami takmer nijaké rozdiely.) Výskyt obezity rýchlejšie narastá v skupine tridsať a štyridsaťročných ľudí (v priebehu 90. rokov bol zaznamenaný nárast o viac ako 70 percent) a u ľudí s aspoň jednou vysokou školou.
Horšie však je, že toto číslo bude určite narastať. 13 až 14 percent detí a mladistvých má už dnes nadváhu (deväť miliónov detí) a ďalších sedem miliónov patrí do rizikovej skupiny. Počet detí s nadváhou počas uplynulých rokov prudko vzrástol – počas dvoch desaťročí sa strojnásobil – a pravdepodobne sa bude naďalej zvyšovať. Výskyt obezity u dospievajúcich narastá dokonca ešte rýchlejšie ako medzi tridsiatnikmi. Tučné deti budú s väčšou pravdepodobnosťou tučné aj v dospelosti a sú ohrozené obdobným nárastom zdravotných rizík. Podľa posledných prepočtov CDC skutočných príčin úmrtí v Spojených štátoch amerických, najväčšia zdravotná hrozba – obezita – veľmi rýchlo doháňa tabak.
Prejavuje sa to aj vzrastajúcou tendenciou výskytu srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky v tejto krajine – už aj tak ohromujúcou – a množstvom ďalších závažných chorôb priamo ovplyvnených telesnou hmotnosťou. So zvyšujúcou sa hmotnosťou pribúdajú zdravotné riziká vrátane diabetu a jeho komplikácií. Deti s nadváhou sú vo zvýšenej miere ohrozené množstvom zdravotných problémov vrátane diabetu 2. typu, ktorý bol ešte približne pred 30 rokmi u detí úplne neznámou chorobou. Viac ako polovicu úmrtí žien možno pripísať obezite. Nadmerná telesná hmotnosť je v tejto krajine každoročne zodpovedná za viac ako 325 000 predčasných úmrtí. Je druhou príčinou úmrtí hneď za úmrtiami spojenými s konzumáciou tabakových výrobkov (každý rok 430 000 mŕtvych).
Počet fajčiarov však už klesá, lenže počet obéznych sa strojnásobil a obezita sa rýchlo stáva hlavnou príčinou úmrtí. A tak obyvatelia USA priberajú a tučnejú a zjavne nedbajú na rady lekárov menej jesť a viac sa pohybovať, ktoré počúvajú už dlhšie ako 40 rokov.
TUK VÁM MOŽNO ZACHRAŇUJE ŽIVOT
Mohlo by sa zdať, že tuk nás zabíja. Stačí si uvedomiť, akú obrovskú a zbytočnú batožinu nosíme. Pravdou však je, že práve v tejto chvíli vám tuk pravdepodobne zachraňuje život. Telo ho využíva na to, aby naň naviazalo nadbytočné kyseliny a tak ich neutralizovalo, čím chráni ostatné životne dôležité tkanivá a orgány od poškodenia kyselinou. Naviazané kyseliny môže telo vylúčiť alebo – a v tom je háčik – uskladniť. Uchovávanie kyselín v tuku zabraňuje tomu, aby prenikali do dôležitých orgánov, avšak zásoby tuku sú príčinou ďalších dlhodobých zdravotných problémov. Tým sa však objasňuje, prečo chudí ľudia nemusia byť zdravší ako tuční: tuk je miestom odkladania kyselín, ktoré v prípade chudých ľudí môžu bez obmedzenia rozkladať telesné tkanivá a spôsobiť pestrú škálu príznakov. Keď budete nabudúce závidieť vychudnutým, ktorí sú známi tím, že môžu zjesť čokoľvek bez toho, aby pribrali čo i len jediný dekagram, spomeňte si na toto a prestaňte im závidieť. V skutočnosti sú ohrození závažným problémom, pretože im správne nefunguje telesný nárazníkový systém.
Nadváha a podváha (oba stavy u diabetu 1. typu veľmi bežné) sú teda dvoma stranami jednej mince. Vo všeobecnosti však platí, že čím kyselinotvornejší je životný štýl a strava, tým obéznejší človek býva. Ak organizmus každodenne čelí záplave cukrov a kyselín, má jedinú možnosť ako sa chrániť: tuk. Nič však nie je stratené. Čím menej kyselinotvorná je strava a spôsob života, tým štíhlejší budete, pretože telo nepotrebuje skladovať tuk ako ochranu pred kyselinami. Základnou príčinou problémov nie je obezita, ale prekyslenie.
Tuk je prospešný pre organizmus ešte v mnohých ďalších smeroch. V prvom rade je telesný tuk najlepším zdrojom čistej energie. (Ďalšie kapitoly sú venované správnemu stravovaniu, pri ktorom telo spaľuje tuk ako zdroj energie.) Podkožný tuk izoluje vnútorné orgány a napomáha termoreguláciu. Tuk okolo kĺbov a nervov a medzi svalovými vláknami chráni pred poranením. Tuk pomáha udržiavať náležitú polohu niektorých orgánov, napríklad obličiek. Tuk je základnou surovinou pri tvorbe hormónov. Týmto chcem povedať, že tuk je náš skutočný priateľ. Musí to však byť správny tuk. A ako vo všetkom, aj tu platí: príliš veľa dobrého neprospieva.
Viac nájdete v knihách Zázračné pH a Zázračné pH pre diabetikov od Youngovcov.
Autor článku: Vydavateľstvo Ikar