Venice A.Fulton je osobný tréner a svojou knihou OMG diéta – za šesť týždňov božsky štíhla už si stihol rozhnevať mnohých výrobcov potravín, vrátane cereálií. Popiera totiž rôzne klišé o chudnutí, vysmieva sa viacerým doteraz propagovaným princípom redukcie hmotnosti a hoci je jeho diéta v niektorých smeroch kontroverzná, odborníci tvrdia: nájdete v nej množstvo jedinečných zásad, ktoré sú zdravé a pomôžu vám vyformovať postavu.
V knihe sa napríklad dozviete o tom, ako nami manipulujú potravinári a tak nám pridávajú na telo zbytočné kilá tuku navyše. Nájdete v nej tipy, čo si všímať na obaloch potravín, čomu sa rozhodne vyhýbať a z ktorého ovocia sa príliš nechudne.
Alebo všemohúce jogurty. Výrobky, ktoré tvrdia, že ak ich skonzumujete, budete mať dobrý POCIT. Nechápte ma zle, mnohé jogurty sú vynikajúce... No cítili ste, že na jazyku som mal slovíčko ale?
Ale niektoré spoločnosti vyrábajúce jogurty sú nenásytné. Presvedčili nás, aby sme kupovali nízkotučné jogurty (ktoré majú vysoký obsah sacharidov), jogurty s vysokým obsahom vápnika (to by ste museli zjesť zakaždým za vedro) a jogurty s nízkym obsahom laktózy (povedzme si to otvorene, nikdy neobsahovali veľa laktózy).
Prečítajte si na Zzz.sk niekoľko úryvkov z novinky OMG diéta – za šesť týždňov božsky štíhla.
Index telesnej hmotnosti
Aké jednoduché. Zoberieme tri bežné slová, pospájame ich a hneď znejú tak vedecky! Index telesnej hmotnosti, ITH alebo po anglicky BMI, body mass index. To je tá chvíľa, keď lekár vyberá kalkulačku.
Matematickým výpočtom vyrátame, v akom pomere je vaša hmotnosť k vašej výške. Zoberte svoju výšku a vynásobte ju. Potom ju vydeľte. Mýli vás to alebo nudí? Mňa oboje.
Rovnako ako tabuľky s váhou a výškou, existujú aj také tabuľky, ktoré vypočítavajú index telesnej hmotnosti. Ako čísla pri všetkých tabuliek, ani tieto nie sú o nič užitočnejšie. A index telesnej hmotnosti rozdeľuje ľudí do úhľadných skupiniek.
Ich kategórie znejú ako zmes klasiky, podváha, normálna váha, nadváha a rozličné typy vesmírnych posádok, obezita prvej triedy, obezita druhej triedy a obezita tretej triedy. Riadny guláš.
Niečo vám poviem. Vykašlite sa na všetky kategórie, zavrhnite ich na večné veky. Je zvláštne, že už sme ich dávno– pradávno zavrhli, presne pred 150 rokmi. Index telesnej hmotnosti vymyslel v roku 1830 (!) istý belgický matematik. Vtedy to znelo nesmierne zábavne.
Keď začali ľudia pochybovať o presnosti tabuliek s výškou a váhou, index telesnej hmotnosti sa s veľkou slávou vrátil na scénu. Možno znie komplikovane, ale je to to isté len v zelenom. A rovnako ako predtým tabuľky s výškou a váhou sa index telesnej hmotnosti teraz používa všade.
Výpočet je presný len pri mimoriadnej podváhe a mimoriadnej nadváhe, no v takých prípadoch to je viac než zrejmé. Najhoršie na tom je, že v najbežnejšej skupine – u ľudí, ktorí majú podľa indexu telesnej hmotnosti normálnu váhu – – je najmenej presnosti.
Trvale zlý výber jedál
Ak máte podľa nejakej diéty obmedzený výber jedál, hneď na začiatku si vyrobíte problém. Je mi fuk, aké to je dobré, ale človek nemôže žiť povedzme len na čokoláde! Recepty pri istej diéte môžu vyzerať zaujímavo, podvedome vás však obmedzujú.
Mnohé diéty vychádzajú z toho, že poznáme nebezpečenstvo tučnoty, preto majú super výhovorku, že vás nútia existovať len na niekoľkých jedlách. Štíhlejší človek sa síce rovná zdravší človek, ale základ musí byť správny.
Príroda nechce, aby sme boli vážne chorí, preto nám ponúka živiny, aby sme chorobe predišli. Problém je v tom, že tie živiny matka príroda roztrúsila do množstva jedál. Ak budete jesť len niektoré, nebudete mať v sebe ten zázračný mix, ktorý vás má chrániť.
Lieky
A teraz poďme s pravdou von. Existujú lieky, ktoré podporujú stratu hmotnosti, tuku alebo čohokoľvek. Niektoré sú pokútne látky, iné sú lieky, no spoločné majú to, že po istom čase jednoducho prestanú zaberať.
Buď prestanú zaberať, alebo fungujú tak, že fungovať prestanete vy. Vlády mnohých štátov skúšali početné lieky v boji s obezitou, ale zistili, že to je skratka, pri ktorej sa niečo vždy pokazí. Každý liek má aj vedľajší účinok.
S niektorými vedľajšími účinkami sa dá žiť, s inými nie. Aj ja vám neskôr odporučím čosi ako liek. No nie taký, ktorý sa dá zaobstarať len pod rukou. Môžete ho kúpiť v každom obchode s potravinami, nie je nebezpečný, nemá vedľajšie účinky a skutočne pomáha.
Naše telo má len osem rokov. Áno, vy aj vaše telo! Keby ste sa pozreli na akúkoľvek bunku v tele a zisťovali, aká je stará, mala by maximálne osem rokov. Dôvod je ten, že bunky sa stále opotrebúvajú a obnovujú.
Bunky v našom žalúdku sa obnovujú každé tri hodiny. Kožné bunky máme nové každé tri týždne. Časť našich zubov má len dva roky. Zjednodušene povedané, neustále sa posúvame na čomsi, čo môžeme prirovnať k posuvnému pásu vo fabrike.
To znamená, že sme doslova to, čo jeme.
Ak budete tri týždne skôr nejesť ako jesť, bunky, ktoré tvoria spodnú vrstvu pokožky, vyjdú na povrch a budú vyzerať, akoby ich prešiel parný valec. Pokožka stratí farbu a po dotyku zostane preliačená a ochabnutá.
Ak prestanete normálne jesť, prejaví sa to aj na bunkách, ktorých rast sa predĺži, aj na vašich orgánoch, na mozgu, ba i na zuboch. Pocítite to od hlavy po päty, či skôr po palce na nohách. Vrátane palcov na nohách. Ak schudnete preto, že poriadne nejete, výsledkom bude určite problém.
Pozor na slová končiace sa na – ÓZA!
Tieto drobučké písmenká sú veľká vec, ak sa chcete vyhnúť zúrivým sacharidom. Nebudem sa snažiť urobiť z nich nejaký vtipný anagram, nebojte sa. Vždy keď vidíte slovo končiace sa na – óza, je to stopercentne CUKOR a bol do jedla PRIDANÝ. A na sto percent je zúrivý.
Mám ich zopár vymenovať? Nech sa páči: sacharóza, fruktóza, laktóza, dextróza, maltóza, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, glukózový sirup, polydextróza. Mohol by som pokračovať donekonečna (takmer). Skrátka a dobre, dajte si bacha na slová, čo sa končia na – óza.
Dnes existujú novšie, omnoho prefíkanejšie verzie pridaného cukru. Túžite po príkladoch? Nech sa páči: repný cukor, trstinová šťava, jačmenný slad, turbinado, dextrín. Ak nie ste si istí, kúpte to, zjedzte to a nabudúce si podozrivú zložku vyguglite! Alebo si len prečítajte zloženie a najprv si to vyguglite. Len VY SAMI môžete ochrániť seba samých.
Keby nás dnes na Zemi navštívili mimozemšťania, odkrútili by si hlavy nad tým, ako neskutočne sa snažíme vypestovať úžasné potraviny (ešte by nekrútili hlavami) a potom ich celkom, úplne a totálne všetky zmiešame s jednou surovinou, s cukrom (teraz by začali krútiť hlavami). Určite by si mysleli, že to je nejaká zázračná látka, ktorá udržiava náš živočíšny druh pri živote!
Jednoduchý spôsob, ako sa vyhýbať zúrivým cukrom, je nejesť jedlá a nekupovať potraviny, v ktorých je cukor uvedený ako jedna z prvých troch zložiek. Buď tam je slovo cukor alebo slovo končiace sa na – óza. Nájdite ich, spláchnite a schudnete omnoho, omnoho rýchlejšie. Omnoho.
Ak sa vyhnete týmto najväčším zloduchom z ligy zúrivých faktorov, schudnete tak rýchle, ani sa nenazdáte. Vyhýbajte sa tekutým cukrom, nezjedzte nič, čo má na jednom z prvých troch miest uvedenú prísadu cukor alebo slovo s koncovkou – óza, a keď máte na výber, dajte prednosť cukrom s vysokým obsahom vlákniny. Ešte niečo?
Rotujme
Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, je rozumné konzumovať čo najrozličnejšie druhy. Táto rada platí pre všetkých ľudí bez ohľadu na to, či niekedy držali diétu alebo o diéte nechcú ani počuť.
Veda je síce neskutočne múdra, ale stále nevie všetko. Za posledných desať rokov sme objavili zázraky čučoriedok, potom granátové jablko, potom bobuľky kustovnice čínskej a potom bobuľky acai a mohol by som ich vymenovať ešte mnoho.
Každý nový objav je síce obohatením našich vedomostí, ale aj príroda akoby povedala: Milí moji, a to ešte neviete všetko! Preto kým nebudeme vedieť všetko (ak to vôbec niekedy budeme vedieť), je rozumné vyskúšať rozličné druhy ovocia a zeleniny. Rotujme plody!
Ľudia často hovoria, že amazonské dažďové lesy sú Aladinovou jaskyňou rastlinstva. Ale viete čo? Väčšina z nás nepreskúmala ani desať percent jaskýň, ktoré sa nachádzajú v našich obchodoch s ovocím a zeleninou! Jeme len to, na čo sme zvyknutí.
Pri jednom vedeckom výskume sa zistilo, že u ľudí, ktorých strava je veľmi pestrá, je super nízky stupeň výskytu rakoviny. Tieto chodiace chrámy zjedia za týždeň viac ako 50 rozličných druhov jedál. Je to zaujímavý poznatok, aj keby bolo vaším cieľom len schudnúť.
Vedci zistili aj to, že variabilita jedál si vykračuje ruka v ruke s dobrými nohami (ktoré veľa, veľa chodia). Takže človek bude štíhly, ak bude konzumovať obrovskú zmes najrozličnejších živín? Alebo keď sa bude vyhýbať jedeniu stále tých istých nudných jedál? Ktovie. No jedno tajomstvo tam je.
V rastlinách sú možno substancie veľmi užitočné pri strate tuku. A možno existujú aj rastliny, ktoré odbúravanie tuku sťažujú. Kým vedci nezistia, ako to vlastne je, rozumné je stravovať sa rôznorodo.
Na pestrej, variabilnej strave je super to, že vtedy si vlastne ani neuvedomujeme, že držíme diétu. Ten pocit slobody je nezaplatiteľný. Zaručený spôsob, aby sa človek vykašlal na diétu, je, ak ho tá diéta začne nudiť.
Nie, nechcem tvrdiť, že ak začnete jesť namiesto jabĺk hrušky, bude to vzrušujúce, alebo že ak si zobnete červenú papriku, a nie zelenú, od vzrušenia sa vám rozbúcha srdce. No možno sa nezačnete nudiť. Skutočne vzrušujúce je, že ak sa budete držať plánu chudnutia, veľmi skoro budete mať takmer božské (božsky štíhle) telo!
Prečítajte si viac o novinke OMG diéta – za šesť týždňov božsky štíhla.
Autor článku: Vyvateľstvo Ikar