Nestále jesenné počasie, úbytok slniečka a telo, ktoré si pomaly zvyká na nový, a to nielen časový, režim. Na jar je to o niečo horšie a tieto stavy sa nazývajú jarná únava. Na jeseň má telo o niečo menej problémov, ale napriek tomu je pre mnohých ťažké toto obdobie prekonať. S týmito stavmi je však našťastie možné bojovať. Najlepšie je riadiť sa podľa slnka: ráno skoro vstávať a večer chodiť skoro spať a medzi tým byť čo najviac na čerstvom vzduchu. Takýto režim je však pre väčšinu pracujúcich možný len cez víkend a tak počas týždňa prichádzajú na rad ďalší pomocníci.
Telo prebudíme napríklad športom alebo sprchovaním striedavo teplou a studenou vodou. Potrebnú energiu nám ale môžu dodať aj nealkoholické nápoje alebo káva, a to vďaka kofeínu.
Kofeín patrí medzi absolútne bezpečné a tiež najdôkladnejšie skúmané potravinové zložky na svete. O jeho účinkoch na ľudské telo však napriek tomu koluje mnoho omylov.
Vyskytuje sa v rôznych potravinách, napríklad v čajových lístkoch, kávových bôboch a kakaových bôboch (z ktorých sa vyrába čokoláda), a využíva sa už po stáročia. Kofeín sa dá vyrobiť aj umelo.
Potravina/nápoj |
Množstvo kofeínu |
mliečna čokoláda, 30 mg |
1–6 mg٭ |
kakaový nápoj, 250 ml |
3–32 mg٭ |
horká čokoláda, 30 mg |
5–35 mg٭ |
ľadový čaj NESTEA, 250 ml |
12–15 mg |
Coca-Cola, 250 ml |
24 mg |
čaj, uvarený, 250 ml |
0–90 mg (obvykle 40 mg)٭ |
energetický nápoj, 250 ml |
50–80 mg٭ |
káva, prekvapkávaná, 250 ml |
65–120 mg (obvykle 100 mg)٭ |
Zaujímavé fakty
Primeraná konzumácia kofeínu u dospelých osôb – t.j. približne rovnaké množstvo, aké je obsiahnuté v dvoch až troch šálkach kávy alebo piatich až šiestich plechovkách kolových perlivých nápojov – nie je spojená so žiadnymi negatívnymi účinkami na zdravie.
Európska únia, Kanadské ministerstvo zdravotníctva a ďalšie zdravotnícke a regulačné orgány po celom svete uznávajú kofeín za bezpečnú a vhodnú prísadu do nealkoholických nápojov. Kanadské ministerstvo zdravotníctva uvádza, že príjem kofeínu v množstve 400 mg za deň sa nespája so žiadnymi negatívnymi účinkami u dospelých osôb, s výnimkou dospelých žien, ktoré sú práve tehotné alebo dojčia.
Na Slovensku je limit kofeínu v nealkoholických nápojoch stanovený na 150 mg/l a 350 mg/l v energetických nápojoch.
„Kofeín sa dobre vstrebáva z tráviaceho traktu a jeho účinok sa prejaví už po 15 minútach. Najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po 6 hodinách, úplne až po 24 hodinách. Početné štúdie dokázali, že pitie nápojov s kofeínom zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, pričom má vplyv aj na redukciu rizika vzniku cukrovky 2. typu, redukciu rakoviny hrubého čreva, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, ale aj iných ochorení a môže podporovať zdravie,“ uviedol primár MUDr. Miloš Bubán.
Prínosy kofeínu
- väčšia pozornosť
- vyšší intelektuálny výkon
- dlhšia výdrž a zvýšený výkon pri mnohých telesných činnostiach
- lepšia nálada
- vyššia reakčná rýchlosť, vizuálna a sluchová bdelosť
Všetky nápoje hydratujú, vrátane nápojov obsahujúcich kofeín
Možno ste aj vy počuli, že nápoje obsahujúce kofeín sa do pitného režimu nepočítajú, pretože dehydratujú organizmus. Ak si každý deň doprajete niekoľko šálok kávy, čaju alebo nealkoholických nápojov s kofeínom, potom vás iste poteší nedávne zistenie amerického Inštitútu medicíny (IOM). Táto uznávaná vedecká inštitúcia totiž dospela k záveru, že nápoje s obsahom kofeínu môžu prispievať k pokrytiu každodennej potreby tekutín.
Každých desať rokov IOM ustanovuje panel odborníkov, ktorí aktualizujú tzv. referenčné výživové príjmy (Dietary Referencie Intakes, DRI), čo sú v podstate oficiálne výživové smernice pre obyvateľstvo Spojených štátov. Odborný panel pre správu DRI o vode a mineráloch v roku 2004 starostlivo preskúmal existujúcu vedeckú literatúru týkajúcu sa kofeínu a hydratácie, vrátane radu novších štúdií publikovaných v uplynulých desiatich rokoch. Boli zistené dostatočné vedecké dôkazy svedčiace o tom, že nápoje obsahujúce kofeín u zdravých jedincov nezvyšujú 24-hodinový objem moču v porovnaní s inými nápojmi a že kofeínové nápoje prispievajú k celkovému dennému príjmu vody pre telo v množstve podobnému pri nápojoch bez kofeínu. Povedané inak, rozšírená domnienka, že nápoje obsahujúce kofeín neprispievajú k hydratácii, je mylná. Navyše obľúbené perlivé nápoje obsahujú podstatne menej kofeínu, než koľko ho obsahuje zodpovedajúce množstvo prekvapkávanej kávy.
„Odborné údaje z vedeckých zdrojov publikované v posledných rokoch nepotvrdili dlhodobo tradované správy o tom, že káva a kofeínové nápoje spôsobujú dehydratáciu organizmu. Výsledky výskumov ukázali, že káva a kofeínové nápoje nezvyšujú objem 24–hodinového moču u zdravých dospelých jedincov v porovnaní s inými nápojmi, ktoré neobsahujú kofeín. Všeobecné povedomie o tom, že káva s kofeínom dehydratuje, alebo že nápoje s obsahom kofeínu neprispievajú k celkovej hydratácii, sa preto dnes už pokladá skôr za nepotvrdený mýtus,“ uviedol gastroenterológ a odborník na zdravú výživu MUDr. Peter Minárik a dodal: „Mierny diuretický účinok po kofeíne je známy a nepopierateľný. Tento efekt kofeínu na tvorbu moču sa však u pravidelných konzumentov kofeínovej kávy vďaka tolerancii na kofeín oslabuje. Ani u príležitostných ani u pravidelných konzumentov kofeínových nápojov však nedochádza k dokázateľnému zvýšeniu celodennej tvorby moču a k zníženej hydratácii. Treba zdôrazniť, že prevenciou dehydratácie je predovšetkým striktné dodržiavanie zásad dostatočného pitného režimu v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu u konkrétneho človeka.“
Pitie nápojov s obsahom kofeínu neoslabuje kosti ani nespôsobuje osteoporózu
Už vyše pätnásť rokov robí rad vedeckých inštitúcií a pacientskych organizácií prieskumy, aby zistil, či má fosfor a kofeín obsiahnutý v perlivých nápojoch nejaký dopad na zdravie kostí. Všetky však dospeli k záveru, že neexistuje žiadny dôkaz o ich negatívnom vplyve na zdravého človeka, pokiaľ má dostatočný príjem vápnika.
„Treba zdôrazniť, že konzumácia potravín a nápojov, ako aj príjem živín má byť vyvážený a v súlade s potrebami organizmu. Stravovací aj pitný režim by sa mal dodržiavať podľa zásad a odporúčaní renomovaných odborných spoločností vytvorených na základe vedecky potvrdených poznatkov. Preto aj kávu a ďalšie nápoje s obsahom kofeínu treba konzumovať uvážene v obvyklých a individuálne tolerovaných množstvách,“ dodal MUDr. Peter Minárik.
Autor článku: Tomáš Kočí