Niektoré jadierka tlmia alergické prejavy, iné prospievajú prostate a ďalšie štítnej žľaze. Ale treba ich rozhrýzť či stačí prehltnúť? A ktoré sú naozaj škodlivé?
Z GRANÁTOVÉHO JABLKA
Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej
MELÓNOVÉ
Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej
CITRUSOVÉ
V jadierkach pomarančov, mandarínok, grapefruitov a citrónov sa skrývajú aglykóny. Keď ich rozhryznete, ucítite horkosť. Najvýraznejšia je pri citróne. Ak plod pred odšťavením odkôstkujete, horkosť sa stratí. Jadierka obsahujú aj flavonoidy, limonoidy, ktoré majú preventívne protirakovinové účinky a môžu znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Zabraňujú množeniu baktérií, vírusov a plesní, zachytávaju voľné kyslíkové radikály.
Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej
Jesť ich alebo nie: Ak ich nechtiac zopár zjete, nič vážne sa nestane. Nerobte tak však cielene a často. Môžu sa zachytiť v klkoch tráviaceho traktu a spôsobiť zápal.
HROZNOVÉ
Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej
PAPÁJOVÉ
Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej
Jesť ich alebo nie: Ak ich raz za čas rozhryznete, nič sa nestane, cielene ich však nejedzte.
Obsahujú horčík a draslík, ale predovšetkým prírodnú látku amygdalín, známu aj ako vitamín B17. Patrí ku kyanogénnym glykozidom a je zdrojom dlhodobých sporov medzi odborníkmi. Niektorí tvrdia, že ich nadmerná konzumácia môže byť fatálna, iní, že nie sú jedovaté.
Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej
Jesť ich alebo nie: Jedzte len ovocie, jadierkam sa vyhýbajte. Ak ich zopár prehltnete či rozhryziete s jablkom či s hruškou, nič sa vám nestane. Na to, aby ste sa otrávili kyanovodíkom, museli by ste ich skonzumovať veľa. Spory vyvolávajú najmä marhuľové jadierka, známe aj ako horké mandle, ktoré získate, keď kôstky usušíte a rozbijete. Podľa niektorých odborníkov majú výrazné protirakovinové účinky, podľa iných sú oveľa jedovatejšie než jadierka jabĺk či hrušiek. Určite by sa im však mali vyhýbať tehotné ženy.
Zdravie august 2014
Autor článku: MEDILIFE