Určite je vám jasné, že nie všetko, čo počas dňa robíte, je pre váš organizmus vždy to najlepšie. Bežný štýl nášho života dodáva telu nielen živiny, ale aj cudzorodé, ba dokonca škodlivé látky. Telo ich však nechce, a preto sa musí neustále zaoberať odbúravaním a odstraňovaním jedov z organizmu. A následky? Sme unavení a malátni, pleť je bledá, ani trávenie nie je celkom v poriadku. To všetko naznačuje, že telo už vôbec nestačí odstraňovať škodlivé a jedovaté látky. Riešenie je veľmi jednoduché. Treba mu dopriať oddych v podobe detoxikácie, očisty tela i duše. O detoxikácii sa už popísalo toho veľa, no čo keby ste ju skúsili podľa novinky Detox. Recepty a rady?
Káva, stres a jedenie v zhone dávajú nášmu metabolizmu v pracovných dňoch poriadne zabrať. Dôsledkom je rýchla únava, strata koncentrácie a pribúdajúce kilogramy.
Vyskúšajte detoxikačné recepty z tejto kuchárskej knihy. Rozhýbu váš metabolizmus, pomôžu odstrániť z organizmu škodlivé a jedovaté látky a zároveň vás zbavia nadváhy.
Zmenu si všimnete nielen vy (budete menej unavení, budete sa cítiť sviežejšie), ale určite to na vás uvidí aj vaše okolie.
Tvrdenie „sme to, čo jeme“ je naozaj pravdivé. Myslite však na to, že detoxikačná diéta sa nedá aplikovať každý deň, preto sú pravidelné detoxikačné kúry malým elixírom energie. Napríklad aj z knihy Detox. Recepty a rady.
Na detoxikáciu sa nemusíte nejako zvlášť pripravovať. Je však vhodné, ak už niekoľko dní pred jej začiatkom prestanete piť kávu – zmierni sa tým intenzita prípadných abstinenčných príznakov, ako sú napríklad bolesti hlavy. V podstate však platí, že začať môžete už zajtra ráno!
Ponúkame recept z knihy Detox. Recepty a rady:
Sójový jogurt
Pre 2 osoby, príprava 10 minút, 1 porcia asi 609 KJ/145 KCAL
½ limety
1 hruška
50 g hrozna
100 g drobného ovocia (napr. čučoriedok)
200 g sójového jogurtu / obmena: bieleho jogurtu s 3,5 % tuku
1 lyžica ľanových semien
POSTUP
1. Z polovice limety vyžmýkame šťavu. Hrušku umyjeme, jadrovník odstránime a pokrájame ju na malé kúsky. Dáme ich do väčšej misy a premiešame s limetovou šťavou.
2. Hrozno umyjeme a bobule rozpolíme. Drobné ovocie preberieme, umyjeme a necháme dôkladne odkvapkať. Všetko zľahka zmiešame s pokrájanou hruškou.
3. Ovocie rozdelíme do misiek a dáme naň jogurt. Posypeme ľanovými semenami a podávame.
R A D A
Ovocný šalát môžete pripraviť aj s iným druhom ovocia. Limetový dresing sa skvele hodí najmä k jahodám a jablkám.
Autor článku: Vydavateľstvo Ikar