Zdravé stravovanie, očistné kúry, zlepšenie činnosti mozgu, kamene v obličkách, kŕčové žily... to je len pár kapitol v novinke Domáci lekár pre ženy. Známa poľská lekárka a liečiteľka tentoraz pozýva do svojej ordinácie zdravia všetky dámy. Analyzuje typické ženské choroby a ich príčiny, poskytuje osvedčené metódy liečby, ale predovšetkým sa zameriava na prevenciu ochorení.
Autorka Jadwiga Górnicka je popredná poľská odborníčka a popularizátorka vedomostí o prírodnej medicíne a potrebe života v harmónii s prírodou. Počas svojej praxe vyliečila prírodnými metódami tisícky pacientov – a boli medzi nimi aj takí, ktorých ťažkosti sa považovali za nevyliečiteľné.
V novinke Domáci lekár pre ženy vysvetľuje ženám, ako sa správne stravovať, ako často a aké preventívne vyšetrenia treba absolvovať a, samozrejme, ako sa starať o svoju krásu. Táto kniha je výborná voľba pre každú modernú ženu bez rozdielu veku, ktorá dbá o seba a chce zostať zdravá!
V knihe Domáci lekár pre ženy okrem iného nájdete:
- ako fungujú flavonoidy, ktoré sú receptom na mladosť?
- chelácia – spôsob vyčistenia krvi od usadenín
- nádory: metóda Rudolfa Breussa
- čo pomáha pri bolestiach hlavy a migréne
- ako lieči cysty a nádory prsníkov?
- ako vzniká halux a ako ho liečiť?
- ako zatočiť s nadmerným potením, či mykózou?
TUKY
Podobne ako sacharidy, aj tuky sú zdrojom energie. Dodávajú jej približne 30 %. No kým 1 g sacharidov dodá 4 kcal, 1 g tukov dodá až 9 kcal. Pri spaľovaní prebytočného tuku v organizme vznikajú toxické zlúčeniny, ktoré pečeň musí zneutralizovať, aby sa mohli vylúčiť.
Napriek tomu sú tuky nevyhnutné, pretože vďaka nim telo dokáže vstrebať veľa vitamínov, ako napríklad vitamíny A, E, D, K, ktorých nedostatok prináša iné nežiaduce účinky. Najzdravšie tuky sú nenasýtené mastné kyseliny, niekedy označované aj ako vitamín F, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Dodávame mu ich v rybích a rastlinných tukoch. Tuk bohatý na nenasýtené mastné kyseliny je v poľskej kuchyni už dlho známy – je to ľanový olej lisovaný za studena. Nenasýtené mastné kyseliny pôsobia proti ateroskleróze, kým nasýtené, živočíšne mastné kyseliny sú hlavným vinníkom zodpovedným za upchávanie ciev (aterosklerózu), podobne ako cholesterol a triglyceridy, ktoré sú obsiahnuté v tukoch živočíšneho pôvodu. Nenasýtené mastné kyseliny sú účinné len jeden mesiac, potom olej zožltne. Ak teda máme možnosť kúpiť čerstvý olej, napríklad na farmárskych trhoch, skonzumujme ho. V opačnom prípade je lepšie kúpiť čerstvé ľanové semienka, rozomlieť ich s prídavkom cukru a uschovať v chladničke, ale nie na dlhšie ako jeden mesiac.
Viac sa dočítate v novinke Domáci lekár pre ženy.
Autor článku: Vydavateľstvo Ikar