Voňavé lievance či ohromujúce červené palacinky, s ktorými je možné vychutnať si dlhé víkendové rána. Raňajkové smoothies a farebné limonády. Musli, ktoré nespí. Banánové cookies... Narobili sme vám chúťky? :) Na knižnom trhu je nádherná kuchárska kniha Zdravé raňajky. Jej autorkami sú dve talentované dámy, foodblogerky a inšpiratívne kuchárky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. Obe milujú rána, keď sa svet prebúdza a pomaly sa dáva do pohybu. V ich knižke Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu je potrebných iba pár minút. Knihu pokrstili pred pár dňami šéf dramaturg Rádia FM Maroš Hečko, ktorého nazvali duchovným otcom knihy a ich dlhoročná priateľka Tamara Šimočníková-Heribanová.
Pozrite si VIDEOreportáž z krstu:
V knihe Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Dozviete sa zaujímavé veci o múkach, orechoch, vajíčkach i alternatívnych sladidlách.
„Vždy sme chceli napísať knižku o stravovaní.“ tvrdia foodblogerky. „Robili sme na blogu raňajkovú výzvu, kde sa naši čitatelia zapájali do debaty, čo si dávajú na raňajky, aby sa v ich rannom rytme našiel čas aj na raňajky.“
A tak sa z toho vyvinula raňajková knižka, na ktorej pracovali asi trištvrte roka a ktorá, ako dúfajú, privedie ľudí k raňajkám. Mnohí ich totiž vynechávajú s odôvodnením, že na ne nemajú čas, ponáhľajú sa... „Zdravé raňajky sú predovšetkým tým, že sú,“ prikyvuje Barbora. „Myslím, že človek si môže dať na raňajky vždy to, čo má rád. Dôležité pritom je, aby si našiel ráno čas, aby si ich mohol vychutnať v pokoji. Ak hľadá zmenu alebo alternatívu, aby nejedol stále to isté, môže sa inšpirovať receptami z našej knižky.“
A tak sa z toho vyvinula raňajková knižka, na ktorej pracovali asi trištvrte roka a ktorá, ako dúfajú, privedie ľudí k raňajkám. Mnohí ich totiž vynechávajú s odôvodnením, že na ne nemajú čas, ponáhľajú sa... „Zdravé raňajky sú predovšetkým tým, že sú,“ prikyvuje Barbora. „Myslím, že človek si môže dať na raňajky vždy to, čo má rád. Dôležité pritom je, aby si našiel ráno čas, aby si ich mohol vychutnať v pokoji. Ak hľadá zmenu alebo alternatívu, aby nejedol stále to isté, môže sa inšpirovať receptami z našej knižky.“
Recept na Babičkine stískance
Jedlá od babičky vždy boli a sú tie najlepšie. Stískanice pripravovala Barborina babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Jedlá od babičky vždy boli a sú tie najlepšie. Stískanice pripravovala Barborina babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Čas prípravy: 30 minút
čas pečenia: 30 minút
Počet ks: 15 ks
Potrebujeme:
- 1/2 kg zemiakov
- 1/2 kg špaldovej hladkej múky
- 15 lyžíc hrubej krupice
- 70 g roztopeného masla
- soľ
čas pečenia: 30 minút
Počet ks: 15 ks
Potrebujeme:
- 1/2 kg zemiakov
- 1/2 kg špaldovej hladkej múky
- 15 lyžíc hrubej krupice
- 70 g roztopeného masla
- soľ
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Zmiešame s 1/2 kg špaldovej múky, 1/2 ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky.
Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice.
Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta.
Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše.
Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika. Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.
Bite me tip: slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.
Zmiešame s 1/2 kg špaldovej múky, 1/2 ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky.
Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice.
Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta.
Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše.
Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika. Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.
Bite me tip: slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.
Všetkých 60 receptov nájdete v novinke Zdravé raňajky.
Autor článku: Vydavateľstvo Ikar
Zdroj foto: Vydavateľstvo Ikar
Zdroj video: Youtube
Zdroj foto: Vydavateľstvo Ikar
Zdroj video: Youtube