Čo potrebujete (4-6 porcií):
1 šálka žltej polenej fazule mungo
6 šálok vody
1 ČL mletej kurkumy
1 ČL mletého koriandra
½ ČL letnej zmesi korenín
2 malé cukety
½ ČL soli (voliteľné)
2 ČL kokosového oleja
1 ČL celej rasce rímskej
malá hrsť čerstvých listov karí
šťava z ½ limetky
2 PL nasekaného čerstvého koriandra na ozdobu
Postup:
Vo veľkom hrnci na vysokej teplote uveďte do varu 4 šálky vody. Kým zovrie, polenú fazuľu preplachujte studenou vodou, až kým z nej nepotečie len čistá voda. Do hrnca vložte fazuľu mungo, mletú kurkumu, mletý koriander a zmes korenia. Stiahnite teplotu, čiastočne zakryte a povarte asi 20 minút.
Cuketu prekrojte najprv po dĺžke na polovicu a potom nakrájajte na polmesiačiky. Vložte ju do hrnca s fazuľou a polievku znova uveďte do varu. Pridajte zvyšné 2 šálky vody a soľ a znova čiastočne prikryte. Pri varení netreba miešať. Povarte ešte asi 10 minút.
V malej panvici na miernom ohni zohrejte kokosový olej, pridajte doň celú rascu rímsku a list karí. Popražte asi 2 – 3 minúty, až kým nezacítite vôňu korenín. Pridajte ich na posledných 5 minút varenia do polievky aj s olejom. Odstavte a primiešajte limetkovú šťavu.
Podávajte v miskách ozdobené čerstvým koriandrom alebo mesiačikom limetky, prípadne s pečenými riasami nori.
Poznámka:
Ak polievka nie je taká krémová, ako máte radi, strukovinu zjemníte, ak ju ešte pred pridaním zeleniny asi 5 – 10 sekúnd pomixujete ponorným mixérom, prípadne aj klasickým ručným mixérom.
Tento recept sme čerpali z knihy AJURVÉDA NA KAŽDÝ DEŇ, ktorá obsahuje viac ako 100 receptov jednoduchých a zdravých jedál
Sezónny sprievodca zdravým jedlom a životosprávou
V tradičnej indickej medicíne je kľúčom k zdraviu dobré trávenie. Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami okolitého prostredia. Len tak môže byť telo v rovnováhe. Tradičné ajurvédske postupy sú zároveň veľmi príjemným doplnkom západnej medicíny, pretože dokážu prinavrátiť rovnováhu organizmu ešte pre prepuknutím choroby.
Ak vám záleží na zdraví, táto kniha je tu práve pre vás:
• Zaujíma vás, ako v priebehu jednotlivých ročných období zmeny počasia ovplyvňujú vaše telo a chuť do jedla?
• Radi by ste zistili, ako môžete prispôsobiť svoj jedálny lístok nielen každému ročnému obdobiu, ale aj tomu, aký ste ajurvédsky typ?
• Túžite sa naučiť variť chutné, pestré a výživné jedlá, ušité na mieru v súlade s ajurvédskou múdrosťou?
• Chcete získať praktické odporúčania v oblasti životného štýlu, starostlivosti o telo, plánovania jedál a tipov pre zdravie?
V takom prípade určite siahnite po knihe Ajurvéda na každý deň, ktorá vám prináša odpovede na všetky tieto otázky.
Kate O’Donnellová je učiteľkou aštanga jogy, certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu. Učí na škole ajurvédy Kripalu School of Ayurveda. Taktiež vedie školenia ajurvédy a zdravia v rámci programu Ayurvedic Health Education. Žije v Bostone.
Zdroj: Vydavateľstvo MOTÝĽ