„Veľa vedcov sa domnieva, že imunitný systém má obdobie imunitného okna, počas ktorého sa dá naučiť, že alergény nie sú nebezpečné,“ píše Robin Pompová. „Toto okno sa začína pomaly zatvárať medzi štvrtým a šiestym mesiacom a je väčšinou, hoci nie úplne, zavŕšené približne okolo piateho roku života. Ak môžete, prinúťte svoje deti, aby jedli alergény.“ Tvrdí to odborníčka Robin Nixonová Pompová.
Zaviesť alergény do detskej stravy skoro a často je najnovšie odporúčanie vo svete potravinových alergií.
A kniha Deti bez alergií je majstrovské dielo, ktoré poskytuje rady založené na dôkazoch, ako sa riadiť najnovšími odporúčaniami v oblasti detského stravovania, a zároveň ponúka chutné recepty, ktoré si deti obľúbia.
„Už viac ako desať rokov s kolegami skúmame nárast potravinových alergií a dospeli sme k záveru, že neexistujú dostatočné dôkazy na podporenie odkladu konzumácie alergénnych potravín u malých detí,“ vysvetľuje v knihe profesor Kráľovskej akadémie v Londýne Gideon Lack.
Vždy nás učili, že imunitný systém dojčiat potrebuje čas, aby dozrel, skôr než bude napadnutý potenciálne nebezpečnými potravinovými alergénmi, čo by mohlo viesť k alergickým reakciám. Tento úsudok sa zdal rozumným, neexistoval však dostatok dôkazov, ktoré by ho podporili.
Smernice vydané v roku 2000 v Spojených štátoch odporúčali u batoliat vyhýbať sa orieškom, vajciam a ďalším hlavným alergénom až do ich neskoršieho veku.
Podobné inštrukcie v Spojenom kráľovstve navrhovali, že arašidy by sa zo stravy malých detí mali vylúčiť. Napriek tomu, po viac ako pätnástich rokoch vyhýbania sa im, počet alergií na potraviny naďalej stúpal.
Kniha Deti bez alergií prináša:
• Bezpečný spôsob ako zaradiť arašidy, vajcia, mliečne výrobky, pšenicu, ryby a ďalšie alergény do detskej stravy
• Kniha založená na vedeckých metódach a priekopníckych štúdiách, ktoré menia spôsob stravovania detí
• 70 receptov, ktoré budú deti milovať
Zvlášť keď má vaše dieťa suchú kožu, ekzém, potravinové alergie v rodinnej anamnéze alebo iné príznaky, že potravinové alergie sú už prítomné, dajte ho otestovať predtým, než mu začnete podávať potravinové alergény.
„Jedna z najdôležitejších kníh desaťročia pre rodičov... Nutné prečítať,“ povedala Karen Le Billonová, autorka knihy Francúzske deti jedia všetko.
Podľa pediatra JJ Levensteina dokázala autorka tejto knihy jasne a s porozumením vyjadriť komplexnú vedu skrývajúcu sa za potravinovými alergiami. Jej osobná cesta s tromi deťmi trpiacimi potravinovými alergiami a jej schopnosť vcítiť sa do pocitov ľudí v podobnej situácii sa prejavuje presvedčivým a aktuálnym príbehom. „Pre nastávajúcich rodičov, čerstvých rodičov a rodičov s deťmi trpiacimi potravinovými alergiami je táto kniha priam povinným čítaním,“ dodáva.
Zaviesť alergény do detskej stravy skoro a často je najnovšie odporúčanie vo svete potravinových alergií.
A kniha Deti bez alergií je majstrovské dielo, ktoré poskytuje rady založené na dôkazoch, ako sa riadiť najnovšími odporúčaniami v oblasti detského stravovania, a zároveň ponúka chutné recepty, ktoré si deti obľúbia.
„Už viac ako desať rokov s kolegami skúmame nárast potravinových alergií a dospeli sme k záveru, že neexistujú dostatočné dôkazy na podporenie odkladu konzumácie alergénnych potravín u malých detí,“ vysvetľuje v knihe profesor Kráľovskej akadémie v Londýne Gideon Lack.
Vždy nás učili, že imunitný systém dojčiat potrebuje čas, aby dozrel, skôr než bude napadnutý potenciálne nebezpečnými potravinovými alergénmi, čo by mohlo viesť k alergickým reakciám. Tento úsudok sa zdal rozumným, neexistoval však dostatok dôkazov, ktoré by ho podporili.
Smernice vydané v roku 2000 v Spojených štátoch odporúčali u batoliat vyhýbať sa orieškom, vajciam a ďalším hlavným alergénom až do ich neskoršieho veku.
Podobné inštrukcie v Spojenom kráľovstve navrhovali, že arašidy by sa zo stravy malých detí mali vylúčiť. Napriek tomu, po viac ako pätnástich rokoch vyhýbania sa im, počet alergií na potraviny naďalej stúpal.
Kniha Deti bez alergií prináša:
• Bezpečný spôsob ako zaradiť arašidy, vajcia, mliečne výrobky, pšenicu, ryby a ďalšie alergény do detskej stravy
• Kniha založená na vedeckých metódach a priekopníckych štúdiách, ktoré menia spôsob stravovania detí
• 70 receptov, ktoré budú deti milovať
Zvlášť keď má vaše dieťa suchú kožu, ekzém, potravinové alergie v rodinnej anamnéze alebo iné príznaky, že potravinové alergie sú už prítomné, dajte ho otestovať predtým, než mu začnete podávať potravinové alergény.
„Jedna z najdôležitejších kníh desaťročia pre rodičov... Nutné prečítať,“ povedala Karen Le Billonová, autorka knihy Francúzske deti jedia všetko.
Podľa pediatra JJ Levensteina dokázala autorka tejto knihy jasne a s porozumením vyjadriť komplexnú vedu skrývajúcu sa za potravinovými alergiami. Jej osobná cesta s tromi deťmi trpiacimi potravinovými alergiami a jej schopnosť vcítiť sa do pocitov ľudí v podobnej situácii sa prejavuje presvedčivým a aktuálnym príbehom. „Pre nastávajúcich rodičov, čerstvých rodičov a rodičov s deťmi trpiacimi potravinovými alergiami je táto kniha priam povinným čítaním,“ dodáva.
Milan Buno, literárny publicista