1. Medovníčky
Ingrediencie
100 g ražnej múky (dávam chlebovú tmavú)
100 g špaldovej polohrubej múky
50 g hladkej špaldovej múky
100 g špaldovej hrubej celozrnnej múky
100 g pomletých orechov
Štipka soli
140 g medu
4 – 5 pl hnedeho cukru (= Keď ale robíte pre detičky, 2 pl sú úplne postačujúce. Keď si k tomu prirátate ešte aj bielkovo-cukrovú polevu, sladkého je habadeeeej..)
1 čl perníkového korenia (môžete si ale rozdrviť aj 4 klinčeky, 1 guličku voňavého korenia, ½ kl mletej vanilky, 3 guličky z tobolky kardamónu, ½ kl nastrúhaného muškátového orieška)
1 čl cejlónskej škorice
1 čl sódy bikarbóny
80 g masla
2 vajcia
Postup
Dáme si do misky maslo, med a cukor roztopíme nad parou. Pokiaľ nám zmes chladne, navážime si sypké suroviny. Do vlažnej tekutej zmesi pridáme vajcia a jemne zašľaháme metličkou, aby sa hmota zmenila na peknú kompaktnú. Vyzerá ako taký tekutejší rôsol .
Všetko vylejeme do sypkej zmesi a stierkou, alebo vareškou poriadne premiešame. Keď sa začne pekne lepiť, vyklopíme na pomúčenú dosku (ak treba) a vymiesime cesto do guličky. Má byť jemné, vláčne a na dotyk mäkké. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke. Stačí aj pol hodinka – hodinka, aby trošku zatuhlo. Ja nie som moc na recepty, kde treba čakať celú noc a teda ani toto cesto nemám odskúšané, keď je odstáte celú noc.
Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu znovu zabalíme do fólie, aby nám neoschla. Druhú položíme na fóliu, ktorú sme si rozprestreli na dosku. Zakryjeme druhou fóliou a takto pekne cez fóliu vyvaľkáme rovnomerný približne pol centimetra hrubý plát, z ktorého potom vykrajujeme medovníčky.
Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhratej na 200 stupňov približne 6 minút, kým nám medovníčky nezačnú pekne hnednúť. Ja si zapínam na rúre horný a spodný ohrev a plech vkladám do vrchnej tretiny rúry, pretože v strede sa mi upiekol spodok do hneda a z vrchnej strany boli príliš svetlé a nechcela som ich presušiť.
A v tomto bode sme sa dostali k tomu, ako mať krásne vláčne a mäkké medovníčky. Nesmú byť dlho v rúre! Po vytiahnutí ich preložte na studený plech a akonáhle vychladnú, treba ich zavrieť do vzduchotesnej nádoby a hotofka. (Ak by boli po vytiahnutí ešte stále príliš mäkké, nechajte ich cca minútu na horúcom plechu aby došli a následne preložte na studený alebo mriežku).
Michaela, Slovenský Grob
2. VIANOČNÝ VRKOČ
600 g hladkej múky, 25-30 g kvasníc, 70 g cukru, 1 vajce, 2 žĺtky, 1 k.l. soli, 2 dl mlieka, 125 g masla
Múku so soľou preosejeme do misy, urobíme v nej jamku a vlejeme do nej teplé mlieko s rozpustenými kvasnicami a cukrom a necháme kysnúť cca 15 minút. Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vajce a dobre cesto vypracujeme, ktoré necháme stáť asi 1 hodinu prikryté útierkou.
Cesto po vykysnutí premiešame a rozdelíme ho na 3 časti a každú časť rozvaľkáme na plát dlhý ako plech.
Každý plát potrieme inou plnkou a zvinieme.
Záviny spletieme do vrkoča a konce zatlačíme.
Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
Vrkoč položíme na vymastený plech a pri teplote
175 stupňov C pečieme asi 50 minút.
Plnky:
Orechová plnka: 1,5 dl mlieka, 180 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 g pomletých orechov, 30 g piškótových omrvín. V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme ho zovrieť, vsypeme orechy, zamiešame a do odstaveného vmiešame piškótové omrviny.
Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 200 g práškového cukru, 250 g pomletého maku. V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme ho zovrieť, primiešame mak a odložíme vychladnúť.
Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 1 vajce, 80 g práškového cukru, štipka soli, 3 lyžice krupice, 2 lyžice napučaných hrozienok. Všetko spolu zmiešame.
Hanah, Bratislava
Bezlepkové medovníčky
Ingrediencie:
- 400g mletých mandlí
- 400g pomletých vlašských orechov
- 50g pomletých ľanových semienok
- 8 vajec
- 7-8 PL medu
- 2 ČL perníkového korenia
- šťava z 1 citróna
- štipka himalájskej soli
- vlašské orechy, kokos, brusnice na ozdobenie
Príprava:
Rúru si predhrejeme na 150°C. Vajíčka si vyšľaháme spolu s medom. Mandle zmiešame s orieškami, pridáme perníkové korenie a citrónovú šťavu. Zmes pridáme k vyšľahaným vajíčkam. Zo vzniknutého cesta lyžicou formujeme medovníčky. Na rovnejší povrch nám poslúžia navlhčené prsty. Priemer medovníčkov by mal byť približne 5cm. Medovníčky ozdobíme vlašským orieškom, nastrúhaným kokosom alebo brusnicami. Vo vyhriatej rúre pečieme približne 15min.
Miriam, Bratislava Zdroj: danielmitera.eu