Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) vyzýva na zvýšenie pohybu ľudí, nakoľko v 21. storočí sa obezita stáva epidémiou. Zapríčiňuje ju skôr nedostatok pohybu ako nesprávna výživa.
O nevyváženosti medzi príjmom vysoko energetických potravín a výdajom energie hovorila dnes v Bratislave na seminári venovanom trendom vo výžive riaditeľka kancelárie SZO v SR Darina Sedláková. Dôvody prečo sa ľudia nedostatočne pohybujú sú objektívne aj subjektívne. Deti v SR majú napríklad menej hodín telesnej výchovy ako mládež v iných krajinách Európy.
Správnou výživou možno podporiť zdravotný stav človeka, povedala pre TASR predsedníčka Združenia pre zdravie a výživu Katarína Babinská, ktorá podujatie zorganizovala. "Udáva sa, že na vzniku chorôb, ktoré v súčasnosti najviac trápia obyvateľov, sa výživa podieľa 30 až 70 percentami," povedala Babinská. Nesprávnou výživou si možno zdravie aj poškodiť. Za najväčší problém považuje Babinská nesprávny výber tukov a ich nadmerný prívod do organizmu. Tieto môžu prispieť k vzniku srdcových, cievnych a nádorových ochorení, ale aj k obezite, chorobám tráviacej sústavy. Na druhej strane ľudia veľmi málo konzumujú ovocie a čerstvú zeleninu.
Rok 2007 bude zlomový pre označovanie potravín v Európskej únii, upozornila Alžbeta Bederová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Na výrobkoch budú môcť výrobcovia použiť už len vedecky podložené tvrdenia. Výživové ako aj zdravotné tvrdenia bude schvaľovať Európsky parlament, komisia a následne členské štáty.
Na seminári odzneli aj prednášky o tom, či sa ľudia vedia zdravo stravovať, o probiotických potravinách v SR, ďalej o princípoch komplexnej liečby obezity u detí a ďalšie.
Autor článku: TASR