Ženy s podváhou sú náchylnejšie na potrat než ženy s normálnou telesnou hmotnosťou. K tomuto záveru prišli o vedci z Londýnskej fakulty hygieny a tropickej medicíny, ktorých zistenia prináša dnes denník Mirror.
Výskumníci zistili, že u žien s nízkou telesnou hmotnosťou sa zvyšuje pravdepodobnosť, že prídu o dieťa, v prvých troch mesiacoch až o 72 percent. Avšak ženy, ktoré užívajú multivitamínové doplnky a jedia množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, môžu riziko potratu významne znížiť.
Vedecký tím preskúmal 600 žien, ktoré potratili, a 6000 ďalších, ktorých tehotenstvo úspešne pokračovalo aj po 12. týždni. Zistili, že riziko potratu sa prudko zvýšilo o žien, ktoré mali pred otehotnením Index telesnej hmotnosti (BMI) pod 18,5. Ženy, ktoré užívali výživové doplnky (najmä kyselinu listovú, železo alebo multivitamíny), dokázali toto riziko znížiť zhruba o 50 percent. Riziko možno tiež znížiť konzumáciou ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov ako mlieko, syry či čokoláda. Vedci taktiež zistili, že zvýšené riziko potratu hrozí aj nevydatým ženám alebo ženám žijúcim bez partnera.
Autor článku: TASR