Na vyváženosť stravy a zdravú výživu dbá len 13 percent Slovákov. Vyplýva to z výskumu spoločnosti GFK Slovakia, ktorá sa pýtala reprezentatívnej vzorky - 1000 obyvateľov SR na ich návyky zdravej výživy.
Medzi 13 percent zdravo sa stravujúcich patria predovšetkým ženy a ľudia, ktorí konzumujú jedlá pre udržanie svojej hmotnosti. Oveľa viac ľudí však namiesto zdravej a vyváženej stravy konzumuje jedlá, ktoré im chutia bez ohľadu na ich negatívny či pozitívny vplyv na zdravie alebo hmotnosť. Viac než polovica Slovákov zvykne konzumovať úplne normálnu stravu.
Oproti minulému roku možno badať uvedomelejšie správanie Slovákov pri nákupoch, pretože si všímajú vplyv potravín na ich zdravie. Potravinové výrobky bez obsahu umelých farbív a príchutí sú dôležitým faktorom pri rozhodovaní až pre 47 percent Slovákov. Nakupujúci sa tiež zameriavajú na nízky obsah tukov či karbohydrátov, viac si vyberajú výrobky bez obsahu konzervačných látok, či potraviny balené v ekologických, recyklovateľných obaloch, čím zároveň chránia aj životné prostredie.
Ako vyplýva z prieskumu GFK Slovakia na nákup bio-produktov si Slováci ešte nezvykli. To, že dané výrobky sú označené ako bio-produkty, je dôležitým faktorom len pre 22 percent z nich. Nižší záujem o bio-potraviny môže odzrkadľovať jednak malý počet predajní špecializovaných na predaj takýchto výrobkov, ich vyššiu cenu, ako aj neznalosť týchto produktov.
Keďže Slováci ešte stále nemajú vytvorený vzťah k zdravej a vyváženej strave, trend zdravej výživy sa bude u nás udomácňovať dlhšie, uzatvára GFK Slovakia.
Autor článku: TASR