Nebezpečné baktérie, ktoré môžu vyvolať listeriózu, objavili českí veterinári v mletom mäse, vyrábanom v malej prevádzkarni ostravskej mäsiarky Heleny Davidovej. Informoval o tom riaditeľ Krajskej veterinárnej správy v Ostrave Jaroslav Polášek s tým, že firme zakázali nebezpečný produkt ďalej vyrábať a predávať.
"Išlo o výrobok, predávaný pod názvom Sekaná v bránici a vyrobený v prevádzkarni v Ostrave-Přívoze. Vzorky sme tam odobrali už 12. decembra ešte pred začatím celoštátnych kontrol, ktoré nariadilo ministerstvo zdravotníctva. Potvrdené výsledky sme dostali až vo štvrtok 21. decembra a okamžite sme zakázali predaj tohto tovaru," povedal Polášek.
Pozitívny výsledok hygienici hlásia v prípade litovelského a vlašského šalátu firmy Hejný a syrového a hermelínového šalátu zábrežskej výrobne. Šaláty sa pravdepodobne dostali na trh.
"Litovelský a vlašský šalát má dátum výroby 19. decembra a lehotu spotreby päť dní. Syrový šalát vyrobili 13. decembra s lehotou spotreby 15 dní, hermelínový je z 12. decembra a takisto má lehotu spotreby 15 dní," povedala vedúca odboru hygieny výživy olomouckej krajskej hygienickej stanice Marie Procházková. V oboch prípadoch sa začalo správne konanie.
Hlavný hygienik ČR nariadil pred niekoľkými dňami rozsiahle celoštátne previerky z dôvodu, že baktérie Listeria monocytogenes boli zistené v zrejúcom syre Baladur a v hermelínovom a pochúťkovom šaláte od výrobcov Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta Ostrava. Najrozšírenejší Baladur, v ktorom bola norma pre obsah listérií prekročená 820-krát, musel byť stiahnutý z celorepublikovej predajnej siete.
Baktéria Listeria monocytogenes je nebezpečná najmä pre starších ľudí so zníženou imunitou, u tehotných žien môže dokonca ohroziť vývoj plodu a v mimoriadnych prípadoch môže spôsobiť aj smrť.
Tehotným ženám, ktoré tento výrobok jedli, by som určite odporúčal, aby sa nechali vyšetriť u lekára. U zdravých osôb by som sa však vôbec ničoho neobával," vyhlásil Polášek.
Autor článku: TASR