Tehotné ženy, ktoré konzumujú rybacie mäso viac ako trikrát týždenne, môžu ohroziť zdravie ich budúceho dieťaťa, pretože ich krv bude zrejme obsahovať nadmerné množstvo ortuti. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorú zverejnili taiwanskí experti.
Ortuť, obzvlášť nebezpečná pre ľudské zárodky v čase, keď sa vyvíjajú ich vnútorné orgány, môže poškodiť predovšetkým obličky, mozog a nervovú sústavu novonarodeniatok.
Čínske i taiwanské ženy zvyknú v stave tehotenstva konzumovať viac rybaciny ako obyčajne, pretože ju pokladajú za zdravšiu ako iné druhy mäsa.
Podľa lekárov by koncentrácia ortuti v krvi tehotných žien nemala presahovať 5,6 mikrogramu na liter. V rámci výskumu bola táto koncentrácia vyššia u 89 percent z celkového počtu 65 budúcich mamičiek, ktoré spolupracovali s taiwanskými vedcami.
Autor článku: TASR