Pitie čaju má zdraviu prospešné účinky - znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice, avšak len pod podmienkou, že sa nepije s mliekom. Prišli na to vedci z Berlínskej univerzity, ktorí skúmali účinky čaju a mlieka na telesné systémy.
Ich výskum potvrdil, že čaj zlepšuje prietok krvi. Ak sa však doňho pridá mlieko, eliminuje jeho priaznivý a ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
"Prospešné účinky pitia čierneho čaju sa pridaním mlieka celkom strácajú," hovorí kardiologička Verena Stanglová. "Ak chcete piť čaj pre jeho zdravotné účinky, musíte ho piť bez mlieka. Naše experimenty to jasne dokázali."
Čaj je po vode najkonzumovanejším nápojom na svete, takže akékoľvek účinky, ktoré má na zdravotný stav, môžu mať významný dopad na verejné zdravie. Až do dnešného dňa však nebolo známe, či má na jeho pitie nejaký dopad aj pridávanie mlieka.
Výskumný tím doktorky Stanglovej zistil, že kazeíny (proteíny obsiahnuté v mlieku) znižujú v čaji množstvo katechínov, ktoré majú ochranný účinok pred srdcovými ochoreniami.
To môže vysvetľovať, prečo krajiny ako napríklad Británia, kde ľudia pravidelne pijú čaj s mliekom, nezaznamenali v dôsledku zvýšeného pitia čaju pokles kardiovaskulárnych chorôb a mozgových príhod.
Lekári skúmali 16 žien, ktorým dali vypiť najprv prevarenú vodu, potom čaj a nakoniec čaj s mliekom, a potom skúmali odpoveď ich tela pomocou ultrazvuku. U všetkých zistili rovnaké výsledky:
"Zatiaľ čo pitie čaju výrazne zlepšilo schopnosť ciev rozšíriť sa a zvýšiť tak prietok krvi, pridaním mlieka sa tento biologický účinok úplne stratil," hovorí molekulárny biológ a spoluautor štúdie Mario Lorenz. Podobné výsledky dostali vedci aj u laboratórnych krýs.
Čaj je taktiež známy svojím ochranným účinkom pred rakovinovými ochoreniami, takže zistenia majú ďalšie implikácie: "Keďže mlieko modifikuje biologickú aktivitu čajových zložiek," domnieva sa doktorka Stanglová, "je pravdepodobné, že jeho pridaním môžu byť ovplyvnené aj protirakovinové účinky čaju".
Autor článku: TASR