Konzumácia cesnaku - či už v surovom stave alebo v podobe výživových doplnkov - neznižuje hladinu "zlého" cholesterolu v krvi, ako sa všeobecne tvrdí. Zistili to americkí vedci, ktorí skúmali účinky tejto zázračnej zeleniny na ľudský organizmus.
"Nefunguje to. Neexistuje nijaká skratka k dobrému zdraviu. Zdraví budete, keď sa budete zdravo stravovať. Neexistuje nijaká tabletka ani bylinka, ktorou by ste vyvážili nezdravú životosprávu," hovorí nekompromisne Christopher Gardner zo Stanford Prevention Research Center v Kalifornii.
Niektoré tvrdenia o tom, že cesnak znižuje cholesterol, pramenia z laboratórnych experimentov, no niet dôkazov, že v ľudskom tele cesnak reaguje rovnako ako v laboratórnych podmienkach, napísal Gardner v odbornom časopise Archives of Internal Medicine. V skúmavkách a u niektorých pokusných zvierat sa zlúčenina alicín, ktorá sa uvoľňuje z roztlačeného cesnaku, ukázala ako inhibítor syntézy cholesterolu.
Avšak Gardnerova štúdia 192 subjektov so zvýšenou hladinou LDL cholesterolu, teda tzv. zlého cholesterolu (z anglického low-density lipoprotein, čiže lipoproteín s nízkou hustotou), ktorý má tendenciu upchávať cievy, ukázala, že cesnak nemal v tomto smere nijaký vplyv.
Vedci skúmali účastníkov, ktorí mali mierne zvýšenú, veľmi vysokú, ako aj veľmi nízku hladinu LDL cholesterolu, no výsledky vo všetkých prípadoch boli úplne identické.
Výskumníci rozdelili skúmaných jedincov do štyroch skupín: jedna jedla strúčik cesnaku šesť dní do týždňa, dve skupiny konzumovali ekvivalentné množstvo cesnaku buď v podobe tabletky alebo prášku, a posledná skupina užívala placebo.
Vo všetkých prípadoch sa cesnak ukázal ako neúčinný na hladinu LDL cholesterolu. Ostatné zdravotné účinky, ktoré sa pripisujú cesnaku - ako posilňovanie imunitného systému či boj proti zápalom a rakovine - treba ešte bližšie preskúmať, upozorňuje Gardner.
Reputácia cesnaku ako mimoriadne zdravej zeleniny pochádza ešte z čias starých Egypťanov. Intenzívne ho konzumovali aj Gréci a Rimania. Cesnaková šťava sa používa aj ako antiseptikum. Jej údajný prínos k zdraviu môže súvisieť s tým, že rastie divoko v oblasti stredozemia, kde strava obyvateľov obsahuje veľa zdravého olivového oleja, rýb, orechov a ovocia.
Cesnak môže byť výborným ochucovadlom zdravých jedál, ako sú stredozemské zeleninové šaláty. "No ak si zvolíte hranolky s cesnakom v domnienke, že vám to zníži cholesterol, tak ste na veľkom omyle," upozorňuje Gardner.
Autor článku: TASR