Špargľa (Asparagus officinalis) sa zase dočkala svojej sezóny! Táto zaujímavá a biologicky hodnotná zelenina pochádza zo Stredomoria a patrí medzi ľaliovité rastliny. Do Európy sa dostala v 16. storočí a od začiatku bola obľúbenou zeleninou – dokonca na kráľovských dvoroch.
V surovom stave i uvarená poskytuje veľa cenných látok:
- vitamíny (A, B2, B6, C a najmä kyselinu listovú – 100 g = 5-7 stoniek obsahuje 1/3 dennej dávky!)
- minerálne látky (draslík 180 mg/100 g, horčík)
- a fytochemikálie (karotenoidy, flavonoidy).
Obsahuje tiež glutatión – látku, ktorá je súčasťou antioxidačnej ochrany rastliny a ktorá rovnako účinne môže chrániť aj človeka. Páni: dajte si, špargľu, pretože glutatión a vitamín C dokážu regenerovať a udržať vitalitu spermii. Dámy: dajte si špargľu tiež, pretože mužov pomáha chrániť nielen pred impotenciou, ale chráni ich aj pred kataraktou (šedým zákalom) a to je problém, ktorý postihuje aj vás, či nie?
Okrem toho: špargľa obsahuje dosť vlákniny a tá spolu s ďalšími mierne laxatívnymi látkami špargle podporuje hygienu hrubého čreva. A k tomu všetkému, je takmer bezkalorická: 100g obsahuje len 100 kJ.
Špargľa má práve svoju sezónu a tak si ju vychutnajte čo najčastejšie! Mladé kúsky surovej špargle pokrájané v šaláte dajú jarnú sviežosť zatiaľ stále ešte väčšinou dovezeným paradajkám. Dusená, varená, zapekaná, v cestovine či so zemiakmi – je to takmer jedno, len si ju dajte! Samozrejme, buďte veľmi opatrní s tukom, ktorý k príprave špargle použijete, pretože zo zdravej špargle môžete nevhodnou úpravou urobiť mastnú bombu.
A ešte jeden skvelý recept zo špargle:
Výborná špargľa s cesnakom
Potrebujeme
- 1 kg špargle (odstrániť tvrdé konce, potom olúpať, ak je šupka hrubá)
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica nasekaného petržlenu a pár vetvičiek na ozdobenie
- 1 polievková lyžica jemne nasekaných opražených lieskových orechov (môžu byť aj vlašské orechy)
- 1 polievkovej lyžice jemne nasekanej citrónovej trávy (môže nahradiť i citrónová kôra), plus extra na ozdobenie
- 2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička extra panenského olivového oleja
- štipku soli
- čerstvá bazalka
Postup
Špargľu položíme na tanier, prikryjeme vrchnákom a vložíme do mikrovlnky na 2 – 4 minúty (podľa jej mnnožstva).Potom ju vyberieme a vo väčšej mise zmiešame špargľu, cesnak, petržlen, lieskovce, citrónovú trávu (prípadne citónovú kôru), citrónovú šťavu, olivový olej a soľ. Ponatriasame, aby sa všetko dobre premiešalo. Špargľu úhľadne naaranžujeme na tanier a ozdobíme vetvičkou petržlenu, citrónovou trávou (alebo kôrou) a čerstvou bazalkou. Podávame s celozrnným pečivom.
Biologická hodnota (celá dávka) | |
Živina | Množstvo |
Energia | 650 kJ |
Sodík | 790 mg |
Bielkoviny | 8,2 g |
Tiamín (B1) | 0,4 mg = 30% ODD* |
Sacharidy | 14,0 g |
Riboflavín (B2) | 0,6 mg = 40% ODD |
Vláknina | 6,0 g |
Kyselina listová | 350 mg = 88% ODD |
Tuky | 9,8 g |
z toho nenasýtené | 9,6 g |
Vitamín E | 10 mg = 100% ODD |
*ODD – odporúčaná denná dávka pre dospelých
Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.