Holandská štúdia dokazuje, že ľudia, ktorí každý deň zjedia jednu tretinu tabuľky čokolády, majú nižší krvný tlak a znížené riziko úmrtia. Štúdia je založená na poznatkoch holandských mužov - šesťdesiatnikov a starších. Experti desať rokov skúmali stolovacie návyky 470 zdravých mužov, ktorí nepožívali lieky na regulovanie krvného tlaku. Tí, ktorí jedli viac produktov vyrobených z kakaových zrniek, mali nižší tlak a o 50 percent nižšie riziko úmrtia. Medzi životodarné produkty patrilo napríklad obyčajné kakao, čokoláda či čokoládový puding. Muži zjedli denne asi 10 gramov čokolády. Napriek tomu pokladajú experti záver, že sa za dobrým zdravotným stavom respondentov skrývala čokoláda, za unáhlený. Mohli tu totiž pôsobiť aj iné faktory, kvôli ktorým boli zdraví. Experti zdôraznili skutočnosť, že prílišná konzumácia čokolády vedie k nadváhe, vysokému krvnému tlaku a väčšiemu riziku srdcového infarktu. Napriek tomu je však holandská štúdia doteraz najrozsiahlejším dokumentom, ktorý sa zaoberá vplyvom kakaových zrniek na zdravie. Obsahuje navyše výsledky niekoľkých menších štúdií o spojitosti čokolády s nižším krvným tlakom. Kakaové zrnká obsahujú flavanol, ktorý zvyšuje hladinu kyslíka v krvi a podporuje činnosť ciev.
Autor článku: TASR