Za rizikové potraviny v letných mesiacoch označujú odborníci tie, ktoré si vyžadujú chladenie. Ide o cukrárske a lahôdkárske výrobky, potraviny živočíšneho pôvodu, zmrzliny a krémy. Novinárov o tom dnes informovala vedúca odboru hygieny, výživy, bezpečnosti potravín Úradu verejného zdravotníctva SR Iveta Trusková.
Potraviny, ktoré si vyžadujú zachovanie chladiaceho reťazca, podľa Truskovej nemusia byť kontaminované patogénnymi mikroorganizmami. Ak sa však táto podmienka nedodrží, môže sa stať, že mikroorganizmy, nachádzajúce sa celkom prirodzene v potravinách, sa premnožia. Týmto sa môže narušiť kvalita výrobku, pokazí sa a v prípade jeho konzumácie môže človek ochorieť, vysvetlila Trusková.
Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, Trusková upozornila, aby si ich zákazníci vyberali čerstvé, pretože prezreté a nahnité sú nevyhovujúce na konzumáciu. Odôvodnila to tým, že v takomto ovocí a zelenine by sa mohli nachádzať nežiaduce mikroorganizmy, ktoré sa v prezretom ovocí tvoria. Okrem toho v prezretom ovocí a zelenine môžu byť toxické látky, vznikajúce v dôsledku napríklad rôznych plesní, ktoré človek nemusí ani vidieť.
Trusková za dôležité považuje aj dôkladné umývanie ovocia a zeleniny, predovšetkým pod tečúcou studenou pitnou vodou. Neodporúča umývať ovocie v stojatej a nepitnej vode, zdôraznila.
Autor článku: TASR