Určite ste počuli o organicky pestovaných potravinách a možno ste dokonca nejakú už aj jedli. Ak si však myslíte, že organicky pestované potraviny sú iba nejakým výmyslom skupinky “fanatických” ochrancov prírody, žijete v nebezpečnom predsudku. Mali by ste poznať dôvody, prečo v posledných rokoch stúpa v rozvinutých krajinách produkcia aj spotreba organicky (biologicky, ekologicky) pestovaných a vyrábaných potravín.
Určite ste si napríklad všimli, že čučoriedky z Veľkej Fatry alebo Martinských holí majú výraznejšiu chuť ako tie poľské, ktoré ste kúpili pri ceste. O domácich jahodách v porovnaní s jahodami v supermarketoch ani nehovoriac…
Rozdiely sa však netýkajú iba chute. Hlavné dôvody rastúceho dopytu po organicky pestovaných a vyrábaných potravinách sú dva:
- Menšia koncentrácia toxických látok (pesticídov, herbicídov a umelých hnojívv rastlinách a menej hormónov a antibiotík v živočíšnych potravinách)
- Väčší obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií
V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa požíva čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým zdravie človeka. V dôsledku dlhoročného konzumovania rôznych chemikálií používaných pri výrobe a spracovaní potravín, stúpa počet prípadov rakoviny, vrodených porúch a klesá počet zdravých spermií v semene muža. Chemikálie, ktoré “sú v malých množstvách bezpečné” prúdia do človeka v stále väčšej miere, pretože zloženie stravy sa stále viac odkláňa od prirodzených potravín a smeruje k “výrobkom”, ktoré musia byť stabilizované, konzervované, aromatizované, farbené, ochutené a to všetko sa vyrába zo surovín, ktoré už pri svojom raste (rastliny aj zvieratá) absorbovali do svojho organizmu množstvo toxických látok. Organicky pestované potraviny sú čistejšie, bezpečnejšie a zdravšie.
Existuje tiež niekoľko desiatok štúdií, ktoré sa venovali porovnaniu obsahu vitamínov, minerálov a dôležitých fytochemikálií a antioxidačným účinkom v organicky a industriálne vyrábaných potravinách. Obsah týchto látok je, samozrejme, podmienený intenzitou slnečného žiarenia, teplotou, množstvom zrážok a pod., ale 85% týchto analýz ukázalo, že obsah dôležitých látok je v organicky pestovaných potravinách o 50-100% vyšší. V niektorých prípadoch sú rozdiely až nieľko násobné. Aj toto dáva zmysel. Položme pod mikroskop napríklad polyfenoly. Sú to rastlinné látky (poznáte ich z červeného vína, zeleného čaju, horkej čokolády, obilní a celozrnných potravín), ktoré patria k najsilnejším známym antioxidantom. Rastlina si ich tvorí na svoju vlastnú ochranu proti hmyzu a iným rastlinám v okolí. Ak bude napríklad pšenica rásť v prostredí, ktoré bolo chemicky ošetrené proti hmyzu a burine, nepotrebuje svoju vlastnú ochranu posilňovať a preto bude obsah fenolových kyselín nižší.
Výsledky doterajších analýz organicky pestovaných a vyrábaných potravín možno zhodnotiť takto: organicky pestované potraviny obsahujú:
- Menej toxických a rakovinotvorných chemikálií
- Menej rakovinotvorných nitrózoamínov
- Kvalitnejšie bielkoviny
- Kvalitnejšie tuky
- Viac vitamínu C
- Viac selénu a zinku
- Viac vápnika
- Viac dôležitých fytochemikálií s ochranným účinkom na naše zdravie
Podľa mňa to je dosť dôvodov na to, aby sme podľa možností uprednostňovali potraviny prirodzené a pestované šetrne nielen voči našej planéte, ale aj voči nášmu telu.
Autor článku: MUDr. Igor Bukovský, PhD.