Niekoľko ton guarovej múčky, indickej prísady početných potravín, obsahujúcej v danom prípade nebezpečné, jedovaté chemikálie dioxín a pentachlorfenol (PCP), objavili a zhabali v skladoch piatich firiem v nemeckých spolkových krajinách Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko. Kompetentné orgány na úrovni spolkových krajín, ako aj rôzne firmy teraz pátrajú po potravinách, ktoré by mohli obsahovať spomínané jedy a prípadne sa už mohli dostať do obchodnej siete.
Guarová múčka známa aj pod označením R 412 sa využíva okrem iného napríklad pri výrobe hotových jedál, jogurtov, omáčok, kečupov, chleba, ale aj dojčenskej výživy a biopotravín. V múčke, ktorú švajčiarska firma Unipektin expedovala do 10 európskych štátov, Austrálie a Japonska, našli experti až 156 picogramu dioxínu/gram tuku, pričom maximálna povolená úroveň v Európe je napríklad pri mliečnych výrobkoch tri picogramy.
Napriek vysokým nameraným hodnotám jedovatého dioxínu v časti nákladu z Indie nehrozí konzumentom podľa Spolkového úradu pre ochranu spotrebiteľov priame nebezpečenstvo. Pôvod spomínaných chemikálií v múčke spájajú experti s pravdepodobným použitím dioxínom znečisteného fungicídu PCP na odstránenie húb, ktoré napadli plody guar v Indii. V Nemecku je využívanie PCP od roku 1989 zakázané.
Jedinou sieťou obchodných prevádzok, ktorá doteraz oficiálne oznámila stiahnutie niektorých produktov z trhu v súvislosti so spomínaným obsahom dioxínu a PCP v guarovej múčke, je švajčiarska sieť supermarketov Migros, kde sa opatrenie dotklo dvoch vanilkových a jedného čokoládového krému, ako aj malinovej peny.
Autor článku: TASR