Maďarské orgány pri doterajších vyšetreniach vzoriek potravín, v ktorých bola použitá guarová múčka, nezistili infikáciu dioxínom. Oznámil to dnes v Budapešti maďarský hlavný veterinár Miklós Süth.
Ako ďalej povedal, doposiaľ 343 podnikov splnilo nahlasovaciu povinnosť, že používajú, alebo priamo predávajú výrobky s guarovou múčkou. Do laboratória bezpečnosti potravín zaslalo na vyšetrenie 57 vzoriek 17 firiem.
Spoločnosť Friesland Hungaria vo štvrtok stiahla z obchodov dva druhy mliečnych výrobkov, u ktorých sa objavilo dôvodné podozrenie, že použili aj taký marhuľový džem dovezený z Českej republiky, ktorý bol infikovaný guarovou múčkou. Výsledky vyšetrení týchto výrobkov zatiaľ nie sú k dispozícii.
Infikáciu múčky, ktorá sa dostala do Európy, spájajú experti s pravdepodobným použitím dioxínom znečisteného fungicídu PCP na odstránenie húb, ktoré napadli plody guar v Indii. Niekoľko ton guarovej múčky, indickej prísady početných potravín, obsahujúcej v danom prípade nebezpečné, jedovaté chemikálie dioxín a pentachlorfenol (PCP), objavili a zhabali 7. augusta v skladoch piatich firiem v nemeckých spolkových krajinách Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko.
Autor článku: TASR