Na to, aby mal človek hladinu cholesterolu a výšku krvného tlaku v norme, je potrebné mať dobrú životosprávu a správnu výživu. Na dnešnom podujatí Beh o srdce usporiadanom pri príležitosti Svetového dňa srdca to pre TASR uviedla doktorka Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Podľa jej slov by sme nemali fajčiť a v rámci stravy je nutné uprednostniť všetky potraviny, ktoré majú nižší obsah tzv. saturovaných tukov. Zároveň radí, aby sme sa stravovali pravidelne po menších porciách aspoň v piatich - šiestich dávkach denne a preferovali nízkotučné potraviny a mliečne výrobky. "Veľmi kvalitné sú probiotické jogurty obsahujúce živé kultúry, ktoré jednak chránia náš tráviaci trakt pred rakovinovým ochorením a okrem toho zvyšujú imunitu," vysvetlila Béderová.
Mäso podľa nej postačuje dva až trikrát do týždňa, pričom treba uprednostňovať najmä to chudé. "Dôležité je ho pripravovať skôr varením a dusením ako vysmážaním," podotkla s tým, že výrobkom ako šunka, párky, salámy sa treba vyhýbať, keďže obsahujú veľa nasýtených tukov a soli. "Preferovala by som aspoň dvakrát do týždňa ryby, ktoré obsahujú mastné kyseliny s vysoko ochranným efektom pre naše srdce a cievy.
Zároveň dodáva, že rovnako striedmi by ľudia mali byť pri konzumácii strukovín, ktoré stačia raz do týždňa. Na druhej strane odporúča nešetriť na ovocí a zelenine a konzumovať ich aspoň pol kila denne. "Tie nás vedia veľmi účinne chrániť pred civilizačnými chorobami," dodala. Štrnásty ročník podujatia Beh o srdce sa dnes uskutočnil aj v Košiciach a Banskej Bystrici, kde sa obdobne ako v hlavnom meste tešil veľkému záujmu ľudí, ktorí si okrem iného mohli nechať zadarmo zmerať hladinu cholesterolu a výšku krvného tlaku.
Autor článku: TASR