Správna výživa človeka sa významnou mierou podieľa na zdravotnom stave obyvateľstva, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení.
Ako pomôcka pri zdravom a správnom stravovaní nám môže poslúžiť tzv. potravinová pyramída. Podľa nej by 40 percent denného príjmu potravín mali tvoriť potraviny zo skupiny obilniny, chlieb, ryža a cestoviny. Približne 35 percent by malo tvoriť ovocie a zelenina, 20 percent mlieko, mliečne výrobky, mäso, hydina, ryby, strukoviny a orechy. Iba 5 percent z celkového množstva prijímanej stravy by mali tvoriť tuky, oleje a sladkosti.
Podľa Úradu verejného zdravotníctva dôležitou súčasťou zdravého stravovania je aj správne rozloženie celodenného príjmu stravy. Základom by mali byť tri hlavné jedlá. Raňajky, obed, večera a dve menšie porcie medzi hlavnými jedlami, teda desiata a olovrant. Žiadna potravina neobsahuje všetky živiny v optimálnom množstve a v správnom pomere pre udržanie zdravia, snáď okrem materského mlieka počas krátkej periódy včasného života.
Zdravá výživa je možná iba konzumáciou rozličných druhov potravín udržujúcich požiadavky rovnováhy živín. V tomto zmysle nie sú dobré alebo zlé potraviny, každá z nich má úlohu v poskytovaní rovnováhy, avšak niektoré potraviny sú lepšie zásobené určitými živinami ako ostatné.
Autor článku: TASR