Príčinu epidémie salmonelózy, ktorá minulý týždeň postihla 51 stravníkov vývarovne jedál v Prievidzi, stále vyšetrujú. Prítomnosť pôvodcu choroby, salmonely enteritidis doteraz zistili u 26 osôb. Je predpoklad, že ochoreli po konzumácii hlavného jedla bravčové na paprike. Potvrdil to hlavný hygienik a riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bojniciach Marián Jakubis.
Výsledky laboratórneho vyšetrenia biologického materiálu od personálu kuchyne, vzoriek stravy a sterov z prostredia kuchyne budú známe v polovici tohto týždňa. Na ich základe určia mieru zavinenia pracovníkov kuchyne, prípadne dodávateľskej organizácie potravín.
Hlavný hygienik v rámci protiepidemických opatrení nariadil sanitárny deň a komplexnú dezinfekciu kuchyne, čo už pracovníci uskutočnili. Stravovňa pripravuje denne približne 1800 studených i teplých jedál a distribuuje ich 22 firmám v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou. Najčastejšie sa salmonelóza rozšíri od kontaminovaných, nedostatočne tepelne upravených slepačích vajec, prípadne kuracieho mäsa. Neraz však aj nesprávnou manipuláciou so surovým mäsom a hotovým jedlom. Ak v tomto smere pochybil personál kuchyne, organizácii hrozí finančná pokuta, konštatoval riaditeľ Jakubis.
Autor článku: TASR