Mnohí výrobcovia potravín už na etiketách jednotlivých výrobkov uvádzajú aj údaje, ktoré spotrebiteľovi poskytnú všetky podstatné informácie o nutričnom zložení výrobku.
Podľa Jarmily Halgašovej z Potravinárskej komory Slovenska sú tak zložité údaje poskytované efektívnym a ľahko pochopiteľným spôsobom, vďaka čomu sa spotrebiteľ môže kvalifikovane rozhodnúť pri nákupe. Konfederácia výrobcov potravín a nápojov krajín EÚ (CIAA) prijala odporúčanie pre všetkých svojich členov na spoločný model nutričného označovania, ktorý budú jej členské spoločnosti používať a dodržiavať dobrovoľne s vlastnou samoreguláciou. Hlavným dôvodom bola skutočnosť, že mnoho ľudí nutričným informáciám uvádzaných na obaloch nerozumie v plnej miere alebo sa o ne ani nezaujíma.
Na prednej strane etikiet výrobkov sa tak uvádza údaj o energetickej hodnote jednej porcie v kilokalóriách alebo v kilojouloch a jej podiel v percentách na odporúčanom dennom energetickom príjme. Údaje na zadnej strane etikety obsahujú zoznam živín s najvýznamnejším vplyvom na zdravie človeka, vrátane ich percentuálneho podielu na odporúčanom dennom množstve danej živiny. "Tieto informácie tak pomôžu spotrebiteľom pri rozhodovaní pri výbere zo širokej ponuky potravín a pri vytváraní vyváženej dennej stravy," uviedla Halgašová. Na zadnej strane sa teda nachádza nutričná tabuľka vo formáte tzv. veľkej štvorky, ktorú tvorí energetická hodnota, bielkoviny nevyhnutné pre rast a obnovu telových tkanív, sacharidy, ktoré zabezpečujú pre organizmus energiu, a tuky, ktoré sú nosičmi vitamínov rozpustných v tukoch ako A,D,E a K a sú nevyhnutné pre zabezpečenie správnej funkcie buniek.
Takzvanú veľkú osmičku tvoria okrem spomínaných hodnôt aj cukry, nasýtené mastné kyseliny, vláknina pomáhajúca udržiavať zdravú tráviacu sústavu a sodík, ktorý je súčasťou kuchynskej soli a vyskytuje sa v mnohých potravinách. Hodnoty odporúčaného množstva, ktoré boli stanovené pre zdravého človeka s priemernou hmotnosťou a priemernou fyzickou aktivitou, sú vzhľadom na individuálne požiadavky každého jedinca len orientačné.
Autor článku: TASR