Takmer polovica respondentov prieskumu, ktorý sa zaoberal stavovaním Slovákov, sleduje zloženie potravín a vyberá si také, ktoré obsahujú menej konzervačných látok a farbív. Napriek tomu, že väčšina opýtaných sa snaží zdravo stravovať, pri nákupe potravín sa v prvom rade pozerajú na cenu. Len necelé dve percentá sa hlásia k vegetariánstvu. Prieskum realizovala spoločnosť TNS SK na reprezentatívnej vzorke 1025 respondentov.
Deviati z desiatich obyvateľov Slovenska, presnejšie 90,6 percenta, uprednostňuje doma navarené jedlo pred stravou z reštauračných zariadení. Až 77,4 percenta deklaruje, že ich strava je pestrá a obsahuje veľa ovocia a zeleniny.
V porovnaní s celoslovenským priemerom sa zdravo stravujú viac ženy, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia menších obcí a miest.
Ľudia v súčasnosti produkujú čoraz menej telesnej aktivity a stále väčší počet ľudí trpí nadváhou a obezitou. Diétu na redukciu hmotnosti v minulosti dobrovoľne držala alebo práve drží štvrtina opýtaných. Na odporúčanie lekára však diétu držal iba každý desiaty Slovák. Dobrovoľne držali alebo držia diétu výrazne častejšie ženy, ľudia vo veku od 50 do 59 rokov a ľudia z miest, ktoré obýva viac ako 100.000 obyvateľov. Na odporúčania lekárov držali diétu hlavne 60-roční a starší ľudia.
Autor článku: TASR