Celkom 90,6 percenta Slovákov uprednostňuje doma navarenú stravu pred stravou z reštauračných zariadení. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizovala v júli tohto roka spoločnosť TNS SK omnibusovou metódou rozhovormi na vzorke 1025 respondentov vo veku viac ako 18 rokov.
Z výsledkov výskumu tiež vyplýva, že až tri štvrtiny opýtaných (77,4%) považuje svoju stravu za pestrú a obsahujúcu veľa ovocia a zeleniny. Celkom 45,1 percenta respondentov sleduje zloženie potravín a vyberá si také, ktoré obsahujú menej konzervačných látok a farbív. K vegetariánstvu sa prihlásilo 1,6 percenta respondentov.
Presne 61 percent opýtaných priznalo, že aj napriek snahe zdravo sa stravovať, sa pozerá pri nákupe potravín v prvom rade na cenu. Sociologička Sylvia Porubänová pre TASR potvrdila, že to môže byť spôsobené najmä ekonomickou situáciou niektorých rodín. "Je to posledná oblasť, na ktorej sa nejakým spôsobom dá ušetriť, pretože naopak, na ostatné elementárne výdavky, ako napríklad bývanie, sa náklady znížiť nedajú," uviedla Porubänová.
V porovnaní s celoslovenským priemerom sa zdravo stravujú viac ženy, ľudia s vysokoškolským vzdelaním a obyvatelia menších obcí a miest do päťtisíc obyvateľov. Okrem zdravého stravovania vplýva na zdravie človeka aj pravidelná telesná aktivita. Ľudia sa v súčasnosti pohybujú menej a čoraz viac ich má nadváhu a obezitu. Redukciou hmotnosti sa znižuje výskyt rôznych ochorení, ľudia sa lepšie cítia a vzrastá ich sebavedomie, a aj preto sa chudnutie stáva predsavzatím mnohých obyvateľov Slovenska.
Z výskumu vyplýva, že 23,9 percenta opýtaných dobrovoľne držalo alebo v súčasnosti drží diétu na redukciu hmotnosti. Na odporúčanie lekára však diétu držal iba každý desiaty Slovák, teda 10 percent opýtaných. Pritom diétujú častejšie ženy, ľudia vo veku 50 až 59 rokov a obyvatelia miest nad 100 tisíc obyvateľov. Na odporúčania lekárov držali diétu najmä ľudia vo veku 60 rokov a starší.
Autor článku: TASR