Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v kĺboch a obličkách a spôsobujú potom akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je diéta.
Čo zjesť a čomu sa radšej vyhnúť?
Vyhnite sa potravinám s vysokým obsahom purínov, pretože z nich sa tvorí kyselina močová. Patria medzi ne hlavne mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, čokoláda, špenát, chren, cesnak i pivo.
Vhodnými potravinami sú ovocie, zelenina, obilniny, zemiaky, mlieko, jogurty, čaj a ovocné šťavy. Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej.
Dna bola v minulosti panskou chorobou, lebo ju mávala šľachta, ktorá sa prejedala mäsom a nalievala alkoholom. Aj štíhli ľudia môžu mať dnu, no obézni na ňu trpia oveľa častejšie. Znížením hmotnosti a znížením príjmu alkoholu dosiahnete nielen zníženie hladiny kyseliny močovej v krvi ale aj zníženie cholesterolu. Nikdy sa však nepokúšajte schudnúť rýchlymi diétami alebo tak, že budete hladovať. Vtedy sa zvyšuje hladina kyseliny močovej v krvi a aj bolesti kĺbov sa objavujú častejšie.
Základom diéty je teda striedmosť v jedle i pití!
Dna a odporúčané potraviny:
-
ovocné šťavy, ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov
-
rastlinné tuky a oleje
-
mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)
-
zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a iné „bobule“, ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina, paradajky)
-
biele i tmavé pečivo
-
zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá
-
korenie: petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka
Dna a potraviny vhodné len v obmedzenom množstve:
-
káva, slabý čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov
-
maslo, vajíčka
-
chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu
-
sladkovodné ryby, tuniak, losos
-
karfiol, huby, fazuľa, ryža
-
slabé pivo, ľahké víno
Dna a nevhodné potraviny:
-
silné kakao, silný čaj
-
živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny
-
morské ryby, rybie konzervy, mušle
-
mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina
-
plesňové a tučné syry, údené syry
-
špenát, kapusta, chren, cesnak
-
hrach, šošovica
-
čokoláda, marcipán
-
ostré korenie, horčica, sójová omáčka
-
alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)
Informácie o dne nájdete aj tu.
Tabuľku vhodných a nevhodných potravín môžete nájsť tu a tu, v angličtine tu.
Podrobnosti o diéte i 40 receptov nájdete v knižke Jaroslavy Kreuzbergovej: Dna - životospráva v klidové fázi onemocnění vhodná i pro diabetiky alebo v knihe Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou.
Autor článku: MUDr. Jana Bendová