Nový ventilačný systém, ktorý fúka vzduch nadol namiesto nasávania ho smerom nahor, by mohol byť nádejou pre fajčiarov, ktorí si chcú zapáliť v kaviarňach alebo reštauráciách. Nový systém testujú v Rotterdame a Haagu a podľa slov odborníkov z holandskej národnej výskumnej organizácie TNO prináša zatiaľ "veľkolepé výsledky".
"Barman vo Witte Aap v Rotterdame nechápal, čo sa deje. Za barom zvykol mávať od dymu červené oči, no teraz je vzduch vo vnútri niekedy čistejší než vonku," hovorí výskumník TNO Piet Jacobs o prvých výsledkoch.
Holandskí majitelia reštaurácií a ich fajčiaci zákazníci dúfajú, že nový systém by mohol obrátiť myslenie ministra zdravotníctva Hansa Hoogervorsta, ktorý je odhodlaný nasledovať príklad niektorých ďalších európskych krajín a zakázať fajčenie v reštauráciách úplne.
Ako hovorí Jacobs, ventilačný systém je podobný tým, aké sa používajú na nemocničných operačných sálach. Vyzerá úplne ako normálny odsávač na strope, len funguje opačným smerom, teda namiesto odsávania vzduchu nahor ho fúka dolu. Zákazníci sediaci pod ním napodiv necítia žiadny prievan.
Cena systému by sa mala pohybovať niekde medzi 5000 až 30.000 eurami - čo sa väčšej reštaurácii rýchlo vráti v podobe zákazníkov, ktorí sa predtým zariadeniu vyhýbali kvôli zafajčenému prostrediu.
Jacobs je presvedčený, že zavedenie tohto systému je určite lepšie než súčasná neúčinná politika vyhradených nefajčiarskych zón v kaviarňach a reštauráciách. "Dym si predsa nevšíma žiadne cedule," argumentuje výskumník.
Minister Hoogervorst o novej ventilácii vie, no vyjadril sa, že je príliš drahá. Skôr sa prikláňa k riešeniu, aby sa fajčenie úplne zakázalo, a snaží sa presadiť príslušný zákon.
Holandský tabakový priemysel, ktorý zadal požiadavku na štúdiu TNO, chce po pozitívnych výsledkoch s novou ventiláciou presadzovať zmenu myslenia. Ako uviedol jeho hovorca, "nezávislý výskum potvrdil, že ventilácia funguje. Minister to nemôže ignorovať".
Holandskú protifajčiarsku lobby to však zjavne nepresvedčilo. Organizácia Clean Air Netherlands (CAN) poukazuje na britské štúdie, ktoré naznačujú, že zákaz fajčenia v kaviarňach a reštauráciách by mohol viesť k celkovému poklesu fajčenia až o 15 percent. Okrem toho, dodáva CAN, malé lokály by si nový ventilačný systém aj tak nemohli dovoliť.
Autor článku: TASR