Opakované zmrazovanie rozmrazeného mäsa narušuje predovšetkým jeho zdravotnú neškodnosť, a to pomnožením rôznych druhov mikroorganizmov, ktoré sa prirodzene v mäse môžu vyskytovať. Verejnosť na to upozorňuje hlavný hygienik SR František Valašek.
U zmrazeného mäsa po uplynutí dátumu jeho spotreby sa menia nielen jeho kvalitatívne vlastnosti, ale aj zdravotná neškodnosť.
V obidvoch prípadoch sa takéto mäso môže stať rizikovou potravinou pre spotrebiteľa, najmä pokiaľ ide o citlivejšie skupiny ako sú deti, tehotné ženy, oslabení jedinci. To im môže spôsobiť aj zdravotné problémy ako celkovú nevoľnosť, zvracanie, hnačky.
Za zdravotnú neškodnosť a kvalitu je v tomto prípade zodpovedný predávajúci. Valašek dôrazne apeluje na spotrebiteľov, aby si pri výbere potravín pozorne všímali všetky údaje na etikete výrobku. Napríklad či sú čitateľné, či neboli prepisované, akú má potravina dobu spotreby a podobne, či obal potraviny nie je narušený alebo či potravina nemá zmenený celkový vzhľad.
"Ak má spotrebiteľ podozrenie, že potravina je nejakým spôsobom zmenená alebo niektoré z údajov na etikete sú nedostatočne identifikovateľné, alebo je po uplynutí doby spotreby, potravinu odporúčame nekupovať, vrátiť predajcovi, prípadne upozorniť príslušné orgány vykonávajúce dozor nad potravinami," vyhlásil Valašek.
Autor článku: TASR