Opäť nastupuje sezóna zberu špargle v našom zemepisnom pásme. Na egyptských maľbách bola znázorňovaná už 3000 rokov B.C.. Používajú ju nielen národy južnej Európy, Briti, Holanďania, ale prakticky celý svet. Najväčším svetovým producentom je Čína a Peru.
Prečo je znova v centre pozornosti?
- patrí k základným zeleninám uvádzajúcim sa v prevencii rakoviny / čeľaď Liliaceae
- niektorí ju poznajú ako dobrý prostriedok na odvodnenie organizmu
- používajú ju ľudia s močovými infektami
- je uznávané afrodiziakum, preto bola zakázaná v stredoveku v niektorých kláštoroch
- používa sa pri liečbe vypadávania vlasov
- vonkajšie použitie – pol hodinový odvar na škvrny na koži
Špargľa – latinsky rodové meno Asparagus: zberajú sa mladé výhonky, najčastejšie sú biele a zelené, najmenej vláknitá je fialová špargľa = Violetto de Albenga a špargľa divá. Špargľa sa na jar predáva na všetkých trhoch v krajinách okolo Stredozemného mora, ale bežne aj u našich susedov v Rakúsku, a to ešte pred sezónou u nás. Používajte ju čo najčerstvejšiu a treba odrezať a čiastočne ošúpať spodné mierne drevité časti, hlavne pri bielom druhu.
Najjednoduchšie je ju uvariť alebo pripraviť v pare. Dá sa jesť samostatne, ako príloha k ryži, ale aj s parmezánom, olivovým olejom, vínnym octom, tiež grilovaná a zaváraná. Posekaná mladá surová špargľa v šalátoch má mať všetky predpokladané účinky, spracovaním teplom sa časť z nich stráca. Ak ste vyvarili špargľu v mierne solenej vode, môžete vývar ešte použiť napríklad na zeleninovú polievku, ostalo v ňom dosť vhodných látok. Ak ju budete pripravovať častejšie, kúpte si špeciálny vysoký hrniec, kde je špargľa uložená „postojačky“. Je akceptované protokolom jesť čistú špargľu rukami – píše španielska kniha potravín.
100 gramov špargle bez prísad v každej podobe má iba 20 – 23 kcal a súčasne odvodňuje - môže byť teda súčasťou všetkých jarných „zoštíhľujúcich“ diét. Bez obáv! Špargľa má vysoký obsah vlákniny, vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka a stopových prvkov. Nemusíte pri chudnutí strážiť dôležité látky. Upozorňujem, na krátky čas, sa môže zmeniť zápach moča.
Ale medicínsky treba spomenúť aj jednu negatívnu stránku. Ak viete, že máte zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, treba sa špargli vyhnúť. Vysoký obsah purínov totiž môže vyvolať záchvat dny.
Na svete sa konzumuje v súčasnosti vyše 20 odrôd špargle, je to kulinárska dobrota, niektorú určite skúste. Nenechajte si ujsť tohtoročné zdravé „omladzovacie“ jedlo!
Autor článku: MUDr. Jana Kelová, CSc.