Zelené potraviny zvyšujú imunitu i kvalitu materského mlieka, pomáhajú pri popôrodnej rekonvalescencii, nadváhe, regenerácii organizmu a odstraňujú únavu. Pre TASR to uviedla poradkyňa pre výživu Martina Dufeková.
"V treťom tisícročí sa zelené potraviny stávajú hitom zdravej výživy," uviedla. Zároveň konkretizovala, že do tejto kategórie potravín patria napríklad mladý jačmeň a ďatelina, riasa chlorella pyrenoidosa, riasa spirulina. V dnešnej strave dostávame nedostatočné množstvo živín a moderná veda stále hľadá ideálne potraviny a zdravé nutričné doplnky, ktoré by nás chránili pred chorobami z nedostatku a posilňovali náš imunitný systém," zdôraznila.
Zelené potraviny v prirodzenej forme obsahujú podľa nej všetky vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a enzýmy. Majú dva účinky, ktoré, na rozdiel od podobných prípravkov, pôsobia zároveň – organizmus nutrične sýtia a aj detoxikujú. "Pravidelné užívanie zelenej stravy dokáže organizmus nasýtiť, očistiť, detoxikovať, regenerovať, tlmiť jeho prekyslenie a posilniť obranný systém človeka," spresnila.
Jednobunková riasa chlorella pyrenoidosa obsahuje najväčšie množstvo chlorofylu v prírode. Vysušená sa spracováva nalisovaním do formy tabliet. V organizme má silný detoxikačný účinok a vysokým množstvom chlorofylu hojí sliznicu hrubého čreva. Mladý jačmeň je extrakt zo šťavy z 10-15 cm mladých výhonkov jačmeňa spracovaný do podoby prášku, ktorý je vďaka odstráneniu sušiny bezlepkový. Pri príprave sa opäť zarába vo vode alebo v tekutine, ktorá nepresiahne 30 stupňov Celzia, aby sa nezničili enzýmy.
Zelené potraviny sú podľa odborníčky vhodné pre všetky vekové kategórie, pre deti od obdobia prikrmovania až do vysokého seniorského veku. "Keďže sú tieto prípravky definované ako potraviny, odporúča sa konzumovať ich ako potraviny, teda stále," uzavrela Dufeková.
Autor článku: TASR