Čaj je príjemný a obľúbený nápoj, ktorý prináša každodenné potešenie miliónom ľudí na celom svete. Má silný osviežujúci účinok, takže sa výborne hodí, keď potrebujeme podať mimoriadny pracovný výkon. Čaj poskytuje zdroj látok, ktoré pomáhajú predchádzať veľkému množstvu chorôb.
Príchod zeleného čaju do Európy
Zelený čaj, ktorý používa čínska medicína už štyritisíc rokov, je v Európe v obľube iba od začiatku 90. rokov minulého storočia. Ale úplná novinka to nie je, pretože prvý čaj, ktorý Holanďania priviezli do Európy okolo roku 1610 bol čaj zelený. Čierny čaj sa presadil až neskôr, hlavne vo Veľkej Británii.
Účinky zeleného čaju
Horúci čaj s príjemnou arómou nielen osvieži, ale pôsobí aj ako jemný liek. Zelený čaj chráni organizmus pred niekoľkými druhmi rakoviny, kardiovaskulárnymi chorobami, obličkovými kameňmi, bakteriálnymi infekciami a zubným kazom. Okrem toho čaj obsahuje veľa iných blahodarných zlúčenín – napríklad vitamíny a fluoridy.
Jedenásť dôvodov, prečo piť zelený čaj:
-
Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb
-
Posilňuje cievy
-
Znižuje riziko ochorenia na rakovinu
-
Zlepšuje stav chrupu a kosti
-
Zvyšuje obranyschopnosť organizmu pri chrípkových a iných vírusových ochoreniach
-
Zabraňuje infekciám
-
Znižuje obsah cholesterolu, zvlášť typu LDL
-
Je prirodzeným diuretikom
-
Osviežuje telo a zbavuje ho únavy a napätia
-
Napomáha lepšiemu sústredeniu
-
Ma vynikajúcu chuť
Typická vôňa a vzhľad
Čínsky zelený pevninský čaj je zo všetkých čajov najlepší, jeho sladkosť a mierne trávová chuť je lahodná, osviežujúca a harmonicky komplexná. Niekedy je trochu trpký, ale obyčajne je veľmi chutný a príjemne sladký. Aróma čínskeho čaju môže byť veľmi intenzívna so sviežou sladkastou príchuťou, ktorá umocňuje požitok pri jeho pití.
Príprava čiernych a zelených čajov
Jednu čajovú lyžičku na každých 1,5 dl vody plus jednu navyše na kanvicu zalejte vriacou vodou. Iba pri zelenom čaji by mala byť voda trochu ochladená (70 – 80 °C pri čínskych zelených čajov, 60 – 70 °C pri japonských zelených čajoch).
Odporúčaný čas lúhovania:
-
Čierny čaj 3 – 5 minút
-
Darjeeling First Fush 2 – 3 minúty
-
Oolong 2 minúty
-
Čínsky zelený čaj 2 – 3 minúty
-
Japonský zelený čaj 1,5 – 2 minúty
-
Čierny čaj aromatizovaný 2,5 – 3 minúty
-
Ovocný + bylinný čaj 5 – 8 minút
-
Ovocno - zelený 5 minút
Liečivé čaje sa nepijú ako voda!
Liečivé čaje obsahujú veľa účinných látok, ktoré zmierňujú alebo liečia určité ťažkosti. Nie sú preto vhodné proti smädu ani na bežné popíjanie. Majú sa piť cielene a v podobe kúry pri ťažkostiach. O dĺžke liečebnej kúry je najlepšie poradiť sa s lekárom alebo v lekárni. A ak ťažkosti pretrvávajú naďalej alebo ak sú vážnejšie, je nevyhnutne potrebné poradiť sa s lekárom. U citlivých ľudí môžu niektoré bylinky vyvolať aj alergické reakcie. Vtedy sa odporúča zmeniť čajovú zmes. Je to vlastne potrebné v každom prípade, keďže organizmus si na účinné látky v bylinkách môže zvyknúť. Tým sa zníži účinnosť určitého čaju. Na utíšenie smädu je najvhodnejší šípkový a ibišový čaj, takisto aj čaj z černicových listov a jablčných šupiek.
Čaj proti boleniu hlavy
-
3 g borievok, šálka vody
Tento starý domáci recept sa osvedčil pri všetkých bolestiach hlavy podmienených stresom. Borievky rozmliaždite, zalejte vriacou vodou, nechajte 5 minút odstáť, sceďte a pite nápoj čo najteplejší po malých dúškoch. Denne môžete vypiť tri šálky čerstvo pripraveného borievkového čaju.
Žlčníkový čaj
-
10 g rasce, 20 g javskej kurkumy (žltý ďumbier), 30 g púpavy, 20 g plodov silyba mariánskeho (ostropestrec), 20 g listov maty piepornej
Pri chorom žlčníku a keď črevá trpia plynatosťou, resp. keď má človek nepríjemné pocity plnosti, môže príznaky zmierniť tato zmes. Polievkovú lyžicu čajových byliniek zalejte šálkou vriacej vody, prikryte nechajte asi 10 až 15 minút odstáť, potom sceďte. Čaj pite tri až štyrikrát denne čerstvo pripravený pol hodiny pred jedlom.
Čaj na močový mechúr
-
20 g brezových listov, 20 g byle pyru, 20 g zlatobyle obrovskej, 20 g koreňa ihlice tŕnistej, 20 g koreňa sladkého drievka
Dve-tri kávové lyžičky tejto zmesi zalejte šálkou vriacej vody, nechajte štvrť hodiny luhovať a sceďte. Pite tri až štyri razy denne šálku čerstvo pripraveného čaju medzi jedlami. Pri slabosti mechúra a infekcii má veľmi dobrý účinok aj nasledujúci čaj z čučoriedkových listov: Lyžičku čerstvých alebo sušených čučoriedkových listov, jednu štvrtinu litra vody. Listy zalejte vriacou vodou, 10 minút nechajte odstáť, sceďte a v prípade potreby pite viackrát denne jednu šálku.
Čaje na štíhlu líniu
Chcete schudnúť, musíte veľa piť. Vodu. Alebo radšej čaj? Skúste tento raz bylinkové čaje. Sú oveľa účinnejšie než voda a ich popíjanie je príjemnejšie. Štíhle telo si udržíte ľahšie, ak sú jeho funkcie v poriadku. Vyberte si tie, ktoré sú pre vás prospešné.
Detoxikácia - materina dúška, žihľava, zázvor
Tieto byliny majú priaznivý vplyv na pečeň a obličky, takže pomáhajú vyplavovať toxické látky z tela. Materina dúška patrí k vzácnym bylinám. Tvrdí sa o nej, že posilňuje telo a zaháňa zlé sny. Ma antiseptické účinky a priaznivý vplyv na krvný obeh. Žihľava je bohatá na vitamíny a minerály, najmä železo. Ma skvelé čistiace účinky. Na dôkladnú očistu pite tri šálky týchto čajov denne počas štrnástich dní.
Plynatosť - anýz, fenikel, rasca
Semená týchto bylín pôsobia proti nadúvaniu. Ak chcete predísť nepríjemným pocitom plynatosti, vypite šálku odvaru pred každým jedlom. Účinná je zmes týchto semien.
Trávenie - rozmarín, mäta, oman, petržlen
Odvary a výluhy z týchto bylín podporujú vylučovanie tráviacich štiav do žalúdka a čriev. Tým urýchľujú hlavne štiepenie tukov. Šálka po jedle, najmä výdatnejšom, značne uľahčí trávenie. Rozmarínový a mätový čaj sa varí z lístočkov, petržlenový a omanový z koreňa.
Odvodnenie - túžobník a púpava
Kvety túžobníka alebo listy púpavy pomáhajú telu zbaviť sa prebytočnej vody zadržiavanej v tkanivách. Ak trpíte na opuchy nôh alebo máte celulitídu, doprajte si denne tri-štyri šálky čaju z týchto bylín.
Uvoľnenie - medovka, rumanček, lipa
Listy medovky, kvety rumančeka a lipy majú na organizmus celkovo priaznivý účinok. Uvoľňujú napätie a upokojujú nervovú sústavu, ale neuspávajú. Po vypití šálky budete v pohode a vypiť môžete tri až štyri denne.
Príbeh čajového lístka
Napoj čínskych cisárov – čaj – pochádza z čajovníka, lat. Camellia sinensis. Existuje v troch variantoch – indonézskom, čínskom a assamskom. Podľa niektorých legiend bol objavený v Číne okolo roku 2700 pred Kr., iné ho pripisujú Indii. Do Európy boli prvé vzorky čaju dovezené v 16. storočí holandskými obchodníkmi.
Jednotlivé typy čaju sú odvodené od spôsobu spracovania čajových listov. Obvyklý postup pri výrobe čierneho čaju pozostáva zo zberu a následného zavädnutia lístkov, aby ich bolo možne rolovať bez rizika ich rozdrvenia. Po rolovaní nasleduje najvýznamnejší proces – fermentácia. Počas týchto dejov prebiehajú v čajových lístkoch významné chemické procesy, ktoré zásadne ovplyvňujú výslednú kvalitu a chuť čaju, podobne ako je to pri výrobe vína. Počas fermentácie (proces uvoľňovania enzýmov z buniek a oxidácie) sa tvorí budúca chuť, farba a aróma čaju. Na záver sa čaj ešte suší a triedi, prípadne aromatizuje rôznymi prísadami.
Medzi najznámejšie typy patri čierny a zelený čaj. Zelený čaj nie je fermentovaný, naopak, čierny čaj je plne fermentovaný. K základným druhom čajov ďalej patria: biely čaj (len ľahko fermentovaný), žltý čaj, ktorý je fermentovaný originálnym spôsobom a čaj typu oolong. Originálnou výnimkou je čaj typu Pu Erh, ktorý je fermentovaný viacnásobne za účasti rôznych baktérii a plesní, ktoré mu dodávajú jedinečné liečivé účinky a špecifickú chuť. Okrem členenia podľa spôsobu výroby sa čaje najčastejšie delia regionálne.
Medzi najkvalitnejšie čaje patria čínske a indické čaje, nasledované čajmi z Japonska, Srí Lanky, Taiwanu a himalájskych kniežactiev. Zaujímavé druhy čajov pochádzajú z Kene, Iránu, Vietnamu či Turecka. Čaj je známy nielen pre svoje chuťové vlastnosti či schopnosť spájať ľudí v priateľskej atmosfére, ale aj liečivými a stimulačnými účinkami, ktoré sú spôsobené najmä kofeínom, teobrominom a teofylinom.
Atraktívnu rôznorodosť čaju zapríčiňuje viac ako 460 vonných látok, ktoré listy čajovníka obsahujú. Biele čaje vynikajú viac zaujímavou chuťou než farbou nálevu. V minulosti boli biele čaje považované za raritu určenú výhradne pre cisára a jeho dvor. Dnes stále viac milovníkov čaju objavuje čaro tejto delikatesy. Od ostatných druhov čaju sa biely čaj líši najmä spôsobom výroby. Lístky neprechádzajú mechanickým spracovaním – nerolujú sa, ale hneď po zbere, ktorý sa robí v skorom jarnom období, sa nechajú zvädnúť. Potom nasleduje ľahká fermentácia, ktorá sa pri mnohých druhoch vynecháva a potom sa listy prudko dosušia.
Biely čaj je najpodobnejší čerstvému, prírodnému čaju – zachováva si jeho látky – a má podobné zdravotné účinky ako zelený čaj. Pôsobí antibakteriálne a pomáha predchádzať vzniku vírusových ochorení. Najkvalitnejšie biele čaje sú vyrobené z ešte nerozvinutých vrcholových lístkov (tipsov) čajovníka, ktoré sú pokryté jemnými striebornými chĺpkami. Možno i práve pre ne nesie svoje pomenovanie.
Podľa veľkosti tipsov a lístkov sa biele čaje rozdeľujú do troch základných tried: Yin Zhen – vytriedene tipsy rovnakej veľkosti, bez obsahu ďalších listov. Jeho najlepšie sorty sú zozbierané v apríli – nápoj je jemný, horkastej mandľovej chuti a vôňou pripomínajúci sušené hrušky. (napr. Yin Zen, Yin Zen White Downy, Bai Hao Yin Zhen...) Pai Mu Tan „Biela pivonia“– list s vysokým obsahom stredne veľkých tipsov. Je veľmi podobný čaju Yin Zhen, pretože je to vlastne vedľajší produkt jeho zberu. Niektoré druhy pripomínajú veľmi jemne Oolongy (Pai Mu Tan, Pai Mu Tan Imperial, Pai Mu Tan Std. 6900...) Shou Mee (tmavší list s obsahom menších tipsov). Zopár druhov bieleho čaju pochádza aj z Indie.
Autor článku: Agáta Görnerová, Moderná žena